Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 1 november 2013

Eindelijk besluit Spuiforum

D66 is blij dat de gemeenteraad eindelijk een knoop heeft durven doorhakken over het Spuiforum. Dat zegt D66-raadslid Martijn Bordewijk in reactie op het besluit van de raad om een nieuw onderkomen te bouwen voor het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater, het Koninklijk Conservatorium en het Dans- en Muziekcentrum. “In de afgelopen zeven jaar heeft de raad alle verschillende mogelijkheden en risico’s onderzocht en vastgesteld dat nieuwbouw van het Spuiforum de beste optie is. Door de knoop door te hakken, kan de gemeente nu eindelijk aan de slag. Dat is wat de Haagse binnenstad en de culturele sector nodig hebben.”

Voorwaarden
Vorig jaar besloot de gemeenteraad om de plannen voor het Spuiforum te laten uitwerken en in juli stelde de raad ook het benodigde krediet van €181 miljoen al ter beschikking. Daarbij werd wel als voorwaarde gesteld dat drie zaken nog uitgewerkt zouden worden: een aanvullend onderzoek naar de bouwkosten, een vergelijking met het voorstel tot renovatie van de huidige zalen en een nieuw bestemmingsplan voor de omgeving van het Spuiplein. Bordewijk: “Aan alle voorwaarden is voldaan. De bouwkosten blijken realistisch begroot, renovatie is niet goedkoper of beter en het bestemmingsplan is aangenomen. Na zeven jaar zorgvuldig onderzoek en behandeling, kon de raad niets anders dan instemmen met het Spuiforum.”

Toekomstige ontwikkelingen
Hoewel de gemeenteraad het definitieve besluit nu heeft genomen, betekent dat niet dat het werk erop zit. D66 zal de ontwikkeling van het project kritisch blijven volgen en waar nodig bijsturen. “De komende tijd spreken we over het bestemmingsplan waar het tijdelijke Zuiderstrandtheater en het doortrekken van tramlijn 11 onder vallen”, aldus Bordewijk. “Ook moet het voorlopige ontwerp van het Spuiforum omgezet worden in een definitief ontwerp, en houden we als raad toezicht op de kosten van het project. D66 zal blijven toezien op een goed proces dat voldoet aan de gemaakte afspraken.”