Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 26 februari 2014

Echte banen komen van het MKB

Als het aan de PvdA ligt, worden de duimschroeven bij Haagse ondernemers de komende jaren stevig aangedraaid. Dat schrijven wethouder Marjolein de Jong en fiscaal-jurist Robert van Asten, beiden kandidaat voor D66 bij de verkiezingen voor de gemeenteraad, vandaag in een opiniestuk op Zaman Vandaag. “De PvdA wil de komende jaren de lokale belastingen stevig verhogen”, aldus de kandidaten. “D66 wil ondernemers juist de ruimte bieden, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat startende ondernemers geen OZB hoeven te betalen.”

Belasting
D66 verbaast zich over het gemak waarmee de PvdA gemeentelijke lasten wil verhogen. “Bij de OZB gooien ze er meer dan 10 procent bovenop en de toerismebelasting wordt zelfs verdubbeld. 100% erbij om werklozen in dienst te kunnen nemen bij de gemeente. Iedereen een Melkertbaan en niemand meer een echte baan.” D66 heeft er de afgelopen jaren juist voor gekozen om lasten te verlichten, en zet die lijn de komende jaren door. “D66 zorgde voor een OZB-vrijstelling voor startende ondernemers. Daardoor hoeven mensen die een bedrijfje beginnen, de eerste vijf jaar geen OZB te betalen.” En in plaats van toerismebelasting te verhogen, kiest D66 er juist voor om te investeren in citymarketing. Op die manier komen nog meer toeristen naar Den Haag. Daar profiteert heel Den Haag van, want één op de tien mensen in onze stad leeft van toerisme.

Ruimte voor ondernemerschap
‘Ondernemerschap laten lonen’, zoals de PvdA in haar verkiezingsprogramma bepleit, blijkt een loze belofte. “Ruimte voor ondernemerschap betekent een dienstbare overheid. Niet de ondernemer zien als melkkoe, maar als banenmotor. Niet de lasten verhogen, maar je als gemeente faciliterend opstellen. Met stadsdeelkantoren waar ondernemers ook buiten kantooruren terecht kunnen. Met een wethouder die meedenkt met ondernemers over het verminderen van regeldruk. Want of je nou een reisbureau hebt op de Hoefkade, een strandtent op Scheveningen, een winkel in de binnenstad of grafisch vormgever bent op de Binckhorst, als je de ruimte krijgt om je eigen bedrijf te laten bloeien, betekent dat meer voor de inwoners van Den Haag dan de PvdA ooit met uw belastinggeld voor elkaar krijgt.”

Foto via Den Haag Marketing