Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 22 februari 2017

100 dagen afvalvrij leven – Anne Toeters

100 dagen afvalvrij leven – Anne Toeters

200 Hagenaren werden 100 dagen uitgedaagd om zoveel mogelijk afval te scheiden en zo min mogelijk restafval over te houden. Minder consumeren, meer hergebruiken en meer afval scheiden dus! Raadslid Anne Toeters deed mee en deelt haar ervaringen.

Hoe kijk je terug op de uitdaging?
Ik krijg erg veel enthousiaste reacties over de afvalchallenge. Zowel herkenbaarheid van mensen die ook meedoen, als mensen die ik voor het eerst spreek en erover beginnen. Mensen hebben ons kunnen volgen via denhaag.100-100-100.nl en #afvalvrijdenhaag.
Door de challenge ben ik in contact gekomen met de ‘afvalgroep Haagse Hout’, waar ik deel van uitmaak. Via Whatsapp delen we ervaringen, kunnen we vragen stellen, etc. Erg fijn! Ook op het online forum staan veel tips. Ik heb zojuist weer gelezen over wasbare billendoekjes, daar had ik nog nooit over nagedacht, maar het zal veel afval schelen in ons huishouden met baby. Even kijken of ik mijn vrouw zo ver krijg!

Hoe vind je dat je het hebt gedaan?
Als gezin hebben we het over het algemeen wel goed gedaan. We scheiden nu nog meer afval (GFT, plastic, etc.), we weten ook beter wat bij het plastic mag. Sinaasappelnetjes bijvoorbeeld en yoghurtpakken mogen in Den Haag bij het plasticafval ‘PMD-container’. Het helpt al enorm om zowel in de badkamer (voor de lenzenbakjes, lege shampooflessen, etc) en in de keuken een plek te hebben voor plastic afval.

Welke goede gewoonten heb je opgedaan en wat vond je moeilijk?

Ik ben veel bewuster aan het omgaan met afval. Je hebt verschillende manieren om tot zo min mogelijk afval te komen, dat gaat van verpakkingen weigeren , het verminderen van aankopen, naar hergebruiken en recyclen. We zijn erg goed geworden in afval scheiden en hergebruiken, maar als ik zie hoe een aantal andere mensen van de afvalchallenge hun leven volledig afvalvrij proberen in te richten, vind ik dat heel erg knap!

Welke acties heb je genomen of ga je ondernemen als gemeenteraadslid n.a.v. je ervaringen?
Thuis heb ik twee grote vervuilers: kattengrind en luiers. Naar verwachting 5 tot 8 procent van het restafval in Nederland bestaat uit luiers. Voor luiers is er de mogelijkheid om ze te verzamelen en recyclen. Inzamelplekken kunnen bijvoorbeeld zijn: kinderdagverblijven en ziekenhuizen. Daarover heb ik schriftelijke vragen gesteld. Daarop is een toezegging gekomen van het college dat de mogelijkheden worden onderzocht. Bij de volgende behandeling van het Huishoudelijk Afvalplan wordt hier een terugkoppeling op gegeven. Ook heb ik samen met de afvalgroep Haagse Hout een middag zwerfafval opgeruimd in het Haagse Bos met Staatsbosbeheer.

Welk advies zou je anderen willen geven over afval scheiden?
Het is erg makkelijk om afval te scheiden! Ik zou iedereen aanraden om een prullenbak met twee vakken in de keuken te zetten en in de grote bak plastic te doen. Dan heb je meteen veel minder restafval. Afval scheiden, gewoon doen!