Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 12 oktober 2017

Blog Robert: Onderweg naar nul verkeersslachtoffers

Ben je onderweg om veilig fietsen te promoten, word je twee keer van de sokken gereden. Mijn hachelijke ritje liet nog maar eens zien hoe urgent het onderwerp fietsveiligheid is. Ik kwam dan ook heel gemotiveerd aan bij Nutsschool Woonstede in Escamp om daar het 50e Haagse Verkeersplein te openen.

Samen met de schoolkinderen reed ik de eerste rondjes over het plein. Kinderen leren daar hoe de verkeersregels in de praktijk werken. Het plein biedt een veilige leerplek, voordat kinderen zich in het hectische verkeer buiten het schoolplein wagen.

Eerste rondje

Groep 3 mocht het eerste rondje rijden. Met hun tong uit de mond van concentratie reden ze over het prachtig parcours op hun kleine fietsjes.┬áLater sprak ik nog met de kinderen van groep 7 over hun fietservaringen. Ik schrok van de verkeerssituaties die zij al hadden meegemaakt. Regelmatig moeten zij op het fietspad flink in de remmen, omdat een automobilist zonder opletten rechtsaf slaat. De rillingen lopen over mijn rug als ik er aan denk wat er mis kan gaan. Onwillekeurig moet ik terugdenken aan een ongeval tijdens mijn basisschooltijd. Een medescholier werd toen bij het verlaten van het schoolplein geschept door een vrachtwagen…

Nul slachtoffers

Met de opening van dit 50e verkeersplein laten we als gemeente zien alles op alles te zetten om de meest kwetsbare groep verkeersdeelnemers goed voorbereid door de stad te laten reizen. Nul verkeersslachtoffers moet het streven zijn. En het mooie is, iedereen kan daar aan meewerken. Als automobilisten nog wat beter opletten en fietsers hun telefoon lekker in de jaszak laten tijdens de rit, dan weet ik zeker dat nul slachtoffers haalbaar is. Ik ga me er in ieder geval de komende jaren hard voor maken!

Jouw ervaring

Ken jij een gevaarlijke of onoverzichtelijke verkeerssituaties? Wellicht vlakbij huis, school of op de route naar het werk. Geef het aan ons door en wij zorgen ervoor dat we de plek veiliger maken! Mail naar D66@denhaag.nl