Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 24 april 2018

D66: ‘Geef opheldering over financiering Moskeeën uit Golfstaten’

Raadslid Hanneke van der Werf (D66) vraagt opheldering over de financiering die Moskeeën en overige Islamitische instellingen krijgen vanuit diverse Golfstaten. Verschillende Nederlandse media onthulden recent geheime lijsten met financieringsinformatie (invoegen link berichtgeving). De drie instellingen uit Den Haag staan op die lijsten en in één geval gaat het zelfs om een bedrag van meer dan 1 miljoen euro, afkomstig uit Koeweit. “Ik wil graag weten in hoeverre het college op de hoogte is van deze geldstroom uit verschillende Golfstaten en of het de mogelijke gevolgen ervan inzichtelijk heeft”, zegt Van der Werf.

Invloed kopen

D66 vraagt het stadsbestuur of het weet waar Moskeeën de schenkingen aan besteden. Ook wil de partij weten of bekend in hoeverre financiers wederdiensten verlangen voor het geld, door bijvoorbeeld te eisen dat bepaalde predikers langs te laten komen in Haagse gebedshuizen. “We willen niet dat buitenlandse mogendheden invloed kopen in Den Haag. De vrijheid van godsdienst staat hoog in het vaandel, maar dat mag niet het risico meebrengen dat mensen zich aansluiten bij jihadistische groeperingen waarmee onze veiligheid in gevaar komt”, stelt Van der Werf.​