Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 11 juni 2018

Hitteberoerte door kunstgras, D66 vraagt om aanpak

D66 wil dat er meer oog komt voor de fysieke risico’s die sporters lopen door grote hitte op kunstgrasvelden. Recent onderzoek toont aan dat kunstgras twee keer zo heet wordt in vergelijking met natuurgrasvelden en dat zorgt voor gezondheidsklachten. “In Den Haag hebben we veel kunstgrasvelden. Het is belangrijk dat het stadsbestuur in kaart brengt op welke velden sporters mogelijk gevaar lopen en daar snel de noodzakelijke maatregelen neemt. Het creëren van extra schaduw op het veld is een mogelijke oplossing”, licht raadslid Daniël Scheper toe. 

Gevaren

Nathalie Theeuwes, als onderzoeker verbonden aan onder meer de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), waarschuwde onlangs dat de zogenoemde hittestress op kunstgras kan leiden tot huidaandoeningen, kramp, uitputting en hitteberoerte. Daar waar de temperatuur op natuurgrasvelden op een warme dag oploopt tot rond de dertig graden, kan dit tot wel zestig graden zijn op velden met namaakgras. Scheper wil van het stadsbestuur weten of in Den Haag meldingen zijn van slachtoffers als gevolg van hittestress op sportvelden. “Het is belangrijk dat de gemeente de gezondheid van de sporters waarborgt en daarom heldere afspraken maakt met sportverenigingen over de aanpak van de zeer warme velden”, stelt Scheper. 

Cars Jeans Stadion

Overigens lopen toeschouwers rondom het veld ook gevaar slachtoffer te worden van hittestress. Mede om die reden wil D66 weten welke maatregelen er zijn voor het Cars Jeans Stadion waar ADO Den Haag speelt. In dat voetbalstadion ligt kunstgras. “Tijdens wedstrijden komen grote groepen toeschouwers naar het stadion. We willen niet dat die gevaar lopen op warme dagen. Ik hoor dan ook graag welke acties het stadsbestuur onderneemt om de problematiek aan te pakken”, aldus Scheper.