Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 9 juli 2018

D66 regelt gemoderniseerd ouderschapsverlof

Dankzij D66 treedt een gemoderniseerde ouderschapsverlofregeling voor Haagse ambtenaren in werking. Vanaf 1 juli is het mogelijk om minimaal 6,5 week volledig betaald ouderschapsverlof op te nemen. De nieuwe optie geeft partners de kans om langere tijd verlof te nemen na de geboorte van hun kind, zonder een deel van het inkomen te verliezen. “Een unicum in Nederland en hopelijk een voorbeeld voor andere branches”, aldus initiatiefnemer Hanneke Van der Werf (D66). 

Extra optie

Ongeveer een jaar geleden diende fractievoorzitter Van der Werf een initiatiefvoorstel in om de verouderde verlofregeling aan te passen en af te stemmen op de huidige tijd. In de oude regeling was het enkel mogelijk om 13 weken deels betaald op te nemen. De toegevoegde optie biedt behoud van inkomen tegen minimaal 6,5 weken verlof. “Het behoud van salaris maakt de keuze om langere tijd met verlof te gaan makkelijker. De periode rond de geboorte is vaak al een dure tijd met hoge kosten. De betrokkenheid van beide ouders is belangrijk, omdat veel gewoonten stammen uit de eerst weken en nog lang door werken in de opvoeding. Met de nieuwe doorbetaalde verlofoptie zorgen we ervoor dat niet alleen moeders gewend raken aan zorgtaken, maar ook partners meer betrokken raken bij hun gezin”, aldus Van der Werf. 

Gelijkheid

De gemoderniseerde regeling zorgt er eveneens voor dat niet alleen vrouwen langere tijd van de werkvloer zijn vanwege een zwangerschap, maar dat dit ook geldt voor mannen. Op die manier kunnen we zwangerschapsdiscriminatie terugdringen”, stelt Van der Werf. De vernieuwde ouderschapsverlofregeling is budgetneutraal. Dat wil zeggen dat de extra keuzeoptie geen kosten met zich meebrengt voor de gemeente als werkgever. “Eigenlijk kunnen andere branches niet achterblijven met het moderniseren van de regels rondom ouderschapsverlof”, vindt Van der Werf.