Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 9 juli 2018

D66 wil plan van aanpak voor gevaarlijke kunstgrasvelden

D66 wil dat er geen kunstgrasvelden meer worden aangelegd met rubberbanden(korrels) in de onderlaag, tot precies duidelijk is welke gevaren er zijn. Deze week publiceerde het RIVM een onderzoek naar de milieueffecten van rubbergranulaat. Een van de conclusies is dat het gebruik van rubbergranulaat in kunstgrasvelden leidt tot verhoogde concentraties vervuilende stoffen in de bermen rond de velden. “De gemeente moet snel bodemonderzoek laten doen bij velden, in en rondom Den Haag, waar rubbergranulaat is verwerkt in de onderlaag”, stelt raadslid Daniel Scheper (D66).
 
Het RIVM heeft aangetoond dat gevaarlijke stoffen zoals kobalt en zink vrij komen uit de onderlagen van de velden. De verhoogde concentraties kunnen naast negatieve milieueffecten, ook schadelijk zijn voor de volksgezondheid. “We mogen echt geen risico’s nemen. De gemeente moet snel om tafel met omliggende gemeente en samen kijken welke oplossingen er zijn”, aldus Scheper. Ook raadsleden in Leiden, Delft en Leidschendam-Voorburg willen van hun gemeente  weten wat er gedaan kan worden om de risico’s uit te bannen.
 

Provinciale Staten

Statenlid Anneke Wijbenga (D66) maakt zich ook zorgen over de situatie in de regio. “Mogelijk kan er een plan van aanpak worden opgesteld om te zorgen dat geen enkel veld nog de vervuilende onderlaag heeft. Dit onderwerp moet op de agenda blijven tot het is opgelost”, laat zij weten.