Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 17 september 2018

D66 dwingt oplossing opvangtekort bijthonden af

D66 is opgelucht dat de opvangproblematiek van hoog risicohonden wordt aangepakt in Den Haag. De partij heeft in debat met de verantwoordelijk wethouder De Mos kenbaar gemaakt waarom de huidige situatie voor het Haags Dierencentrum onhoudbaar is. Door het grote gebrek aan opvangplekken bestaat de kans dat potentiële bijthonden op straat komen en daardoor een gevaar vormen voor inwoners. “De wethouder erkent de noodzaak van betere opvang. In samenwerking met het Haags Dierencentrum wordt een plan van aanpak opgesteld. Een mooie uitkomst van het debat”, aldus Hanneke van der Werf.

Voorlichting

In reactie op D66 zei de wethouder ook te werken aan betere voorlichting over de consequenties die het heeft om een bijthond te hebben. Betere voorlichting voorkomt dat mensen te makkelijk kiezen voor een hoog risicohond. “Helaas zien we nu nog vaak dat baasjes een verkeerde inschatting maken en hun hond uiteindelijk naar een asiel brengen”, aldus Van der Werf.

Oplossing

Enkele maanden terug legde Van der Werf de problemen van het Haags dierencentrum voor aan de verantwoordelijk wethouder. Daarop volgde helaas geen actie vanuit het stadsbestuur en daarom kwam het tot een debat in de commissie. Daar forceerde D66  alsnog een oplossing af.  “We willen bijtincidenten in Den Haag voorkomen. Liever nu ingrijpen, dan wachten tot het misgaat met een bijthond”, stelt Van der Werf.