Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 5 oktober 2018

Leefbaarheid in gevaar door langere opening nachtwinkels

De Haagse fractie van D66 juicht het toe dat winkels op zondag langer open mogen blijven in Den Haag, maar maakt zich wel grote zorgen over de nieuwe regels voor avondwinkels. Een avondwinkel mag binnen de nieuwe regelgeving tot maar liefst 2:00 uur ’s nachts open blijven. De partij vreest dat de uitbreiding ten koste gaat van de leefbaarheid in woonwijken. “De verruiming voor avondwinkels geldt in grote delen van onze stad. Het gaat ook om gebieden waar veel gezinnen en ouderen wonen. Het kan hinderlijk zijn als er winkels tot diep in de nacht open zijn, omdat het altijd gepaard zal gaan met extra geluid en verkeer. Dit kan de nachtrust verstoren”, waarschuwt raadslid Daniel Scheper.

Zondagopenstelling

Desalniettemin zien Haagse sociaal liberalen ook hele goede punten in de nieuwe regels rondom openingstijden. Het is goed voor de stad dat winkels op zondagavond tot 23:00 uur open mogen blijven. De ruimere openingstijden maken Den Haag ook aantrekkelijker als winkelstad en dat is goed voor de Haagse economie. “Op zondagavond winkelen hoort bij een grote stad en past bij de behoefte van de huidige stadbewoner. Het is fijn dat de regels nu worden aangepast en daar maak ik me al langer hard voor”, benadrukt Scheper.