Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 29 oktober 2018

D66 wil toegankelijkheidssubsidie ook voor winkels en horeca

Raadslid Marieke van Doorn (D66) ziet kans meer gebouwen in Den Haag toegankelijk te maken voor mindervaliden. Dat kan door soepeler om te gaan met de beschikbare toegankelijkheidssubsidie. Jaarlijks is er 334.000 euro beschikbaar voor het verbeteren van de toegankelijkheid bij maatschappelijke organisaties, maar helaas maken maar weinig organisaties gebruik van deze optie. “Ik wil daarom graag dat ook kleine ondernemers in de detailhandel en horeca onder voorwaarden gebruik kunnen maken van deze subsidie. Op dit moment zijn er bijvoorbeeld nog horecazaken waar iemand met een rolstoel niet binnenkomt door een te hoge opstap of door een niet gebruiksvriendelijke toegangsdeur”, ziet Van Doorn in de praktijk. 
 

Restant

D66 vindt dat iedereen overal moet kunnen komen in de stad en vindt dat het niet mag uitmaken of iemand bijvoorbeeld slecht ter been is. Daarom juicht de partij het ook toe dat er jaarlijks geld beschikbaar is voor toegankelijkheidsverbeteringen. Het is momenteel nog zo dat overgebleven subsidiegeld jaarlijks terugvloeit naar de gemeentekas. Dat moet veranderen vinden de Haagse sociaal liberalen. “Ik stel daarom ook voor dat we de jaarlijkse subsidiepost vastleggen voor invulling op het gebied van toegankelijkheid. Een eventueel restant aan het einde van een jaar kan in overleg met belangenorganisaties besteed worden aan andere gewenste toegankelijkheidsverbeteringen”, stelt Van Doorn.
 

Wethouder

Van Doorn heeft haar twee verbetervoorstellen tijdens een commissievergadering over de begroting kenbaar gemaakt aan de verantwoordelijk wethouder. De wethouder zei toe de mogelijkheden te onderzoeken en te kijken wat mogelijk is.