Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 15 oktober 2018

Zorgen over korte lunchpauzes Haagse basisscholen

D66 Den Haag maakt zich zorgen over de gevolgen van het continurooster op de gezondheid van kinderen. Op een school met continurooster is lunchpauze relatief  kort en dat betekent dat kinderen snel moeten eten. Voedingsdeskundigen waarschuwen dat te snel eten lichamelijke klachten kan veroorzaken, zoals buikpijn. “Het is belangrijk dat het Haagse college in overleg gaat met scholen in onze gemeente om te bespreken of er mogelijk oplossingen zijn voor dit probleem”, stelt raadslid Fonda Sahla.


Kwartiertje

Sahla heeft het stadsbestuur gevraagd om snel in contact te treden met scholen die een continurooster hebben. In het continurooster is er vaak vijftien minuten ingeruimd om te lunchen en eveneens vijftien minuten voor buitenspelen. “Een kwartiertje om een boterham te eten is simpelweg tekort voor veel kinderen. Naast het risico op lichamelijke klachten, kan het ook voorkomen dat kinderen te weinig eten. De kans is groot dat ze dan later op de dag sneller naar ongezonde tussendoortjes grijpen en dat heeft natuurlijk ook weer gevolgen op de gezondheid”, waarschuwt Sahla.
 

Continurooster

Sinds 2006 bepalen scholen zelf welke schooltijden ze aanhouden. Bijna één op de drie basisscholen heeft inmiddels een continurooster. Het betekent dat kinderen niet meer naar huis gaan om te lunchen, maar samen op school eten. Sahla benadrukt dat er in principe niets mis is met het continurooster, maar dat het wel belangrijk is om in de toekomst meer tijd in te bouwen voor de lunch.