Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 21 november 2018

D66 en GroenLinks: ‘Niet tornen aan demonstratierecht’

Voor de fracties van GroenLinks en D66 in Den Haag staat het demonstratierecht niet ter discussie. De partijen spreken zich uit tegen de oproep van Groep de Mos en de landelijke VVD om het recht op demonstreren in te perken.  “Iedereen in Nederland moet kunnen demonstreren, 365 dagen per jaar. En dus ook tijdens de intocht van Sinterklaas. Dat bepaalde demonstranten zich hebben misdragen, is geen reden om concessies te doen aan het recht van iedereen om te kunnen demonstreren”, aldus fractievoorzitter Hanneke van der Werf (D66).
 
De wanorde die dit weekend ontstond bij de Haagse intocht is diep triest. Alhoewel zowel voor – als tegenstanders zich niet volledig aan de afspraak hielden, bracht de intimiderende sfeer van de tegendemonstranten de veiligheidssituatie in gevaar. Het is voor D66 en GroenLinks zaak dat we zulke taferelen niet nog eens zien in onze stad. GroenLinks-fractievoorzitter Arjen Kapteijns: “Een demonstratieverbod is géén oplossing, omdat het intimidatie beloont en vreedzaam demonstreren bestraft. Het sleutelen aan grondrechten werkt ongelijkheid, woede en onbegrip alleen maar in de hand.”
 
D66 en GroenLinks zijn blij met de manier waarop Burgemeester Krikke steevast achter het demonstratierecht heeft gestaan. Zij heeft continu laten blijken mee te willen denken met demonstranten over locaties waardoor zij hun demonstratie toch door konden laten gaan.