Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 27 november 2018

Plan voor meer MBO’ers naar Haagse musea

D66 Den Haag wil dat meer MBO-studenten naar musea gaan. Om dat te bereiken ziet de partij graag dat de gemeente actief gaat samenwerken met onderwijs- en cultuurinstellingen. In Rotterdam krijgen MBO’ers  al de kans deel te nemen aan een speciaal programma in het Museum Boijmans van Beuningen. Den Haag heeft ook verschillende prachtige musea waar jongeren veel kunnen leren en ervaren. “Haagse musea doen al veel, maar door hier ook een project naar Rotterdams voorbeeld te starten, pakken we de kans nog meer jongeren naar musea te krijgen”, aldus raadslid Birgül Özmen (D66).
 
Het project ‘Van Kijken naar Zien’ van museum Boijmans van Beuningen bestaat uit meerdere onderdelen. Voordat MBO-studenten het museum bezoeken, krijgen ze op school een voorbereidende les. Daarop volgt een rondleiding langs belangrijke museumstukken. Het doel is jongeren in contact te brengen met kunst en uiteindelijk te bespreken of zij hetzelfde in de kunstobjecten zien als hun medestudenten. “De kennismaking met kunst helpt jongeren om minder aannames te doen en zaken vanuit verschillende perspectieven te zien. Dat maakt cultuureducatie zo belangrijk”, benadrukt  Özmen
 

Kansengelijkheid

Cultuurwoordvoerder Özmen legt dit plan samen met onderwijswoordvoerder Fonda Sahla (D66) voor aan het Haagse stadsbestuur. In het huidige cultuurbeleid is kansengelijkheid één van de pijlers. Daarbinnen past het goed om ook een Haagse versie te maken van het Rotterdamse museumproject. “Het project is een slimme manier om binnen cultuureducatie de thematiek kansengelijkheid op te nemen”, zegt Sahla.