Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 23 januari 2019

D66 pleit voor preventiever betalingsbeleid gemeente Den Haag

Raadslid Daniël Scheper (D66) pleit voor een preventiever betalingsbeleid in de gemeente Den Haag. Het houdt in dat inwoners eerst een betalingsherinnering ontvangen wanneer zij niet tijdig een gemeentelijke belasting voldoen en niet direct een ophoging van het oorspronkelijke bedrag opgelegd krijgen. “Iedereen kan weleens een factuur over het hoofd zien. Het is wat mij betreft logisch dat er eerst een herinnering volgt en bewoners niet direct op kosten gejaagd worden”, vindt Scheper.

Kosten

Overheidsinstellingen zijn niet verplicht om, in tegenstelling tot het bedrijfsleven, eerst een betalingsherinnering te sturen. Wanneer een inwoner van Den Haag een gemeentelijke belasting niet tijdig betaalt, komen er gelijk 7 euro aanmaningskosten bij voor een factuur onder de 454 euro en 16 euro bij een bedrag boven de 454 euro. “Den Haag is niet verplicht om kosteloos een betalingsherinnering te versturen, maar het mag natuurlijk wel. Als goede stad moet je ook goed voor je inwoners zijn. Dit huidige systeem past niet bij de excellente dienstverlening die we als stad nastreven.”

Voorstel

D66 ziet ook mogelijkheden om standaard enkele dagen voor het verstrijken van een termijn een preventieve geautomatiseerde (digitale) betalingsherinnering te sturen, zodat te late betalingen überhaupt minder vaak voorkomen. Scheper heeft zijn voorstel schriftelijk bij het stadsbestuur ingediend. Onder meer de de Noord-Hollandse gemeente Schagen kent al betalingsbeleid waarbij eerst herinnering wordt gestuurd voor een ophoging volgt.