Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 8 februari 2019

Minder foutgeparkeerde fietsen met valetparking

Als het aan raadslid Marieke van Doorn (D66) ligt, is het in de Haagse binnenstad binnenkort mogelijk om gebruik te maken van een valetparkingservice voor fietsers. Met de unieke actie vermindert hopelijk het aantal foutgeparkeerde fietsen op straat. Het is voor de veiligheid en een netter straatbeeld belangrijk dat fietsgebruikers hun voertuig in stallingen parkeren. “Het systeem met valetparking is simpel. Een fietser geeft zijn of haar fiets af bij de valetservice in het Haagse centrum en kan er op rekenen dat het voertuig veilig en droog gestald wordt. Het zorgt voor minder fietsen op straat en fietsers maken kennis met de stallingen”, legt raadslid Marieke van Doorn uit (D66).
 
Promotie
Het Haagse centrum beschikt over meerdere bewaakte en overdekte fietsenstallingen. Desalniettemin hebben bewoners en ondernemers veel last van foutgeparkeerde fietsen op straat. De voertuigen vormen een groot obstakel en leveren een rommelig straatbeeld op. Het doel van de nieuwe valetservice is het promoten van de stallingen en op die manier het aantal fietsen op straat terug te dringen. “We willen mensen op een leuke manier wijzen op de regels over fietsparkeren en laten zien dat de stad goede stallingen heeft. Het draagt hopelijk bij aan het terugdringen van de overlast”, aldus Van Doorn.


Succes
In Amsterdam is eind 2018 een actie met fietsvaletparking al succesvol verlopen. In de hoofdstad waren zowel de gemeente als ondernemers tevreden over het resultaat. In Den Haag hebben onder meer ondernemers van het Noordeinde al aangegeven wel oren te hebben naar het systeem van valetparking en zien het als een middel in strijd tegen de wildparkeerders. Het plan is schriftelijk bij het stadsbestuur ingediend.