Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 7 maart 2019

D66: Regel kwaliteitskeurmerk voor inburgeringstrajecten

Fractievoorzitter Hanneke van der Werf (D66) wil een kwaliteitskeurmerk voor inburgeringstrajecten. Dat is één van de zes punten uit het Actieplan Integratie dat zij heeft ingediend. Het aantal aanbieders is momenteel hoog en de kwaliteit laat regelmatig te wensen over. Ook vindt de partij dat een nieuwkomer tijdens het inburgeringstraject één vaste contactpersoon moet hebben. Diegene zorgt voor begeleiding van het proces. “Een persoonlijke begeleider kan een belangrijke rol spelen bij de advisering. Deze begeleiding kan bij een fysiek loket in de wijk vorm krijgen”, stelt Van der Werf voor.
 
Kwaliteitskeurmerk
Het huidige inburgeringsstelsel is ingewikkeld, onvoldoende effectief en mist de samenhang tussen inburgeren en echt onderdeel worden van de Haagse samenleving. 
D66 pleit in het actieplan ook voor betere combinatie van inburgeren en werken. Het is momenteel nog lastig om een inburgeringstraject te combineren met een baan. Dat is een gemiste kans, omdat een baan zorgt voor binding met de samenleving en een kans is om de taal goed te leren. Door al tijdens de inburgering aan de slag te gaan, wordt voorkomen dat er een grote afstand tot de arbeidsmarkt ontstaat en langdurige bijstand noodzakelijk is.
 
Ervaringsdeskundigen
Den Haag kent gelukkig al veel succesvol geïntegreerde nieuwkomers die hun weg inmiddels hebben gevonden in onze maatschappij. D66 ziet kans om deze groep een waardevolle rol te geven bij de begeleiding van anderen die aan het begin van hun integratie-traject staan. “Wat ons betreft koppelen we ervaringsdeskundigen aan nieuwkomers. De uitwisselingen van ervaring kan van grote meerwaarde zijn”, denkt Van der Werf.
Lees het hele plan hier: Actieplan integratie 2019