Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 27 juni 2019

D66: Meer hulp voor Haagse slachtoffers sexting

D66 wil dat er meer preventieve maatregelen komen om misbruik van sexting te voorkomen. De partij krijgt signalen dat een groeiende groep jongeren in de problemen raakt door het sturen van seksueel getinte berichten of foto’s van zichzelf. In de praktijk blijkt dat die content met regelmaat door anderen wordt misbruikt voor internetpesterijen of chantage. “Preventie kan bijdragen om het probleem te verkleinen. Het is belangrijk om jongeren goed te informeren over de risico’s van sexting. Ook wil ik graag van het stadsbestuur weten hoe slachtoffers van sexting geholpen worden in Den Haag en of die hulp voldoende is”, zegt fractievoorzitter Hanneke van der Werf (D66).

Het is onduidelijk op welke schaal sexting exact leidt tot slachtoffers in Den Haag. Daarom heeft D66 het Haagse college om cijfers gevraagd. Een betere samenwerking met scholen zou ook kunnen bijdragen om een beter beeld te scheppen van de problematiek. De slachtoffers blijven nu nog vaak verward en hulpeloos achter. In sommige gevallen komen slachtoffers in de jeugdhulpverlening terecht. “We moeten zorgen dat jongeren die gechanteerd worden met hun eigen foto’s ergens terecht kunnen met hun verhaal en op de juiste manier hulp krijgen. Aan de andere kant moeten de vaak jonge daders weten dat het misbruik van de foto’s strafbaar is en kan leiden tot vervolging”, stelt raadslid Fonda Sahla (D66).