Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 11 juni 2019

D66: Ondertitel vergaderingen van de Haagse gemeenteraad

Raadslid Daniel Scheper pleit voor ondertiteling van de Haagse raads- en commissievergaderingen. Ondertiteling van de raadsuitzendingen maakt het ook voor doven- en slechthorenden mogelijk om de debatten te volgen. “Het is belangrijk dat iedereen zelf kan volgen waarover de raadsleden met elkaar praten en welke besluiten wij nemen in de raadzaal. We mogen niemand daarvan uitsluiten”, stelt Scheper. 

Geautomatiseerd

D66 vindt dat er geen tijd te verliezen is bij het invoeren van live ondertiteling in Den Haag. Het ondertitelen kan geheel automatisch via spraakherkenning. De automatische ondertiteling is een zogenoemd ‘lerend systeem’ en zal naar verloop van tijd steeds meer woorden kennen. Het innovatieve systeem kan uiteindelijk tot negentig procent nauwkeurig ondertitelen. In Amsterdam worden alle raadsuitzendingen al met succes voorzien van ondertitels na een geslaagde proef.  Scheper: “Als kind van dove ouders ben ik positief dat Amsterdam dit al doet. Je mag nooit door een handicap buitengesloten zijn en daarom vind ik het ook zo goed dat onze vergaderingen eindelijk toegankelijk kunnen worden voor mensen met een auditieve beperking.”  

Wetgeving

Vanaf september 2020 is de gemeente verplicht om maatregelen te nemen om raadsdebatten ook voor doven- en slechthorende toegankelijk te maken. Door nu al te starten, zijn eventuele kinderziektes uit het systeem zo gauw de wettelijke verplichting geldt. “De ondertitelingstechniek bestaat al en het gaat ook nog eens volledig automatisch. Ik hoor dan ook graag van het stadsbestuur wanneer het de ondertiteling in Den Haag gaat invoeren”, aldus Scheper.