Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 27 juni 2019

Regel schone stad aan zee door plasticvrije Haagse Markt 

Raadslid Daniël Scheper (D66) stelt voor om een plasticakkoord te sluiten tussen ondernemers van de Haagse Markt en de gemeente Den Haag. In dat akkoord wordt afgesproken om geen plastic tassen meer te gebruiken​. Producten kunnen ook in duurzamere en herbruikbare tassen vervoerd worden. “We kennen allemaal de beelden van dieren die verstrikt raken in plastic dat in zee terecht is gekomen. Dat begint allemaal met het moment dat plastic ergens op staat valt. De enige manier om het plasticprobleem echt aan te pakken, is het gebruik van het materiaal sterk terug te verminderen”, aldus initiatiefnemer Scheper.

Rommel

Het is in Nederland voor ondernemers verplicht om kosten te rekenen voor een plastic tas en dat heeft al bijgedragen aan het verlagen van het plasticgebruik. Door te kiezen voor een markt zonder plastic, wordt de berg plastic eindelijk structureel kleiner. De rommel die wekelijks rondslingert bij de Haagse Markt is voor omwonenden al jaren een doorn in het oog. Het geeft niet alleen een onprettig straatbeeld, maar is ook een aantasting van het milieu. “Als stad met een kustlijn van 11 kilometer is het belangrijk dat wij het goede voorbeeld geven. In samenwerking met de ondernemers maken wij van de Haagse Markt de meest duurzame markt van Europa”, zegt Scheper.

Alternatieven

D66 ziet de Haagse Markt als ideale locatie om plasticvrij te maken. Het is letterlijk een goed afgebakende plek en het wordt voor iedereen helder dat op die locatie geen plastic tas meer verkrijgbaar is. Alternatieven zijn er genoeg. “Het is mogelijk tassen van papier, jutten of linnen te maken. Die materialen gaan veel langer mee en zijn beter afbreekbaar. Het is wel belangrijk dat we inwoners goed informeren over de plasticvrije Haagse Markt via informatiecampagnes”, legt Scheper uit.

Initiatiefvoorstel

De plasticsoep in onze wereldzeeën zorgt voor grote problemen bij mens en dier. Uiteindelijk komt het plastic ook weer terug op ons bord, als wij dieren consumeren die plastic gegeten hebben. D66 dient het plan voor het plasticakkoord op de Haagse Markt als initiatiefvoorstel in bij het Haagse stadsbestuur