Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 17 juli 2019

D66 maakt Den Haag fietsstad nummer 1

Mobiliteitswethouder Robert van Asten (D66) zet de fiets op 1 in Den Haag. Om de ultieme fietsstad van het land te worden, heeft het Haagse stadsbestuur een ambitieus fietsplan gepresenteerd. “De komende jaren investeert de gemeente 40 miljoen euro in comfortabelere fietspaden, fietsveiligheid, meer fietsparkeerplekken en betere voorlichting over de voordelen van fietsen”, zegt Van Asten.

Veiligheid en comfort 

In het plan ‘Ruim baan voor de fiets’ wordt geopperd om fietsers langer en vaker groen licht te geven bij drukke kruispunten in de stad. Het verhogen van de veiligheid voor fietsverkeer staat ook hoog in het vaandel, evenals het comfortabeler maken van fietspaden. Ook moet er meer ruimte komen om een fiets goed te stallen. De plannen zijn ontwikkeld in samenwerking met verschillende organisaties en partijen in de stad. “We creëren samen de nummer 1 fietsstad van het land”, aldus Van Asten.

Verleiden

Met 325.000 fietsritten per week weten veel inwoners de fiets al te vinden. Toch is het doel om nog meer mensen te verleiden te kiezen voor vervoer per fiets boven een rit met de auto. Goede voorlichting speelt daar een rol bij. Van Asten: “Fietsen is een van de meest efficiënte manieren om onze drukke stad goed bereikbaar te houden en gelijktijdig te zorgen voor schone lucht in Den Haag”, legt Van Asten uit.

Kortom:

·     Betere doorstroming op kruispunten door langer en vaker groen voor fietsers

·     Aanleg van meer en betere fietsparkeervoorzieningen

·     Comfort  en veiligheid op Haagse fietspaden verder verbeteen

·     Het auto- en fietsverkeer losknippen daar waar noodzakelijk voor verhoging van de veiligheid en/of de snelheid van autoverkeer verlagen tot 30 kilometer per uur

·     Onderzoeken waar de snorfietsers naar de rijbaan kunnen

·     Inzet op betere voorlichting over de voordelen van fietsen en zo meer mensen verleiden de fiets te gebruiken