Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 9 juli 2019

Vrije parkeerplaatsen zichtbaar in smartphone app

Raadslid Marieke van Doorn (D66) is enthousiast over de proef om beschikbare parkeerplekken op de Denneweg en in de Prinsestraat met de app ‘Parking Hero’ vindbaar te maken. De parkeerapp voor smartphones voorkomt dat automobilisten onnodig lang door de stad blijven rijden in hun zoektocht naar een vrije parkeerplaats. D66 vroeg het Haagse stadsbestuur een half jaar geleden te kijken naar mogelijkheden voor een dergelijk systeem en verkeerswethouder Robert van Asten laat nu weten dat een pilot in twee straten van start is. “Het is belangrijk dat dit stadsbestuur serieus werk maakt van slimme mobiliteitsoplossingen. Innovatie is een belangrijk middel om de drukte in de stad het hoofd te bieden”, aldus D66’er Van Doorn.
 
Sensoren
Met de parkeerapplicatie zijn de vele zoekrondjes
nabij een eindbestemming in de stad of in de woonwijk verleden tijd. Dat scheelt niet alleen heel veel irritatie bij automobilisten, maar ook vieze uitstoot, onnodige drukte in straten en het draagt bij aan een betere verdeling van het autoverkeer in onze stad. In de twee straten waar de pilot van start is, zijn sensoren geïnstalleerd die registeren of er nog plek is. “We moeten slim omgaan met de schaarse ruimte in Den Haag. Natuurlijk is het altijd beter om de fiets te pakken of het ov te gebruiken, maar soms ontkom je niet aan het gebruik van een auto. Het is dan fijn als je dankzij een slimme app heel snel een vrije parkeerplek vindt. Het systeem is in het bijzonder fijn voor mensen die snel een boodschap moeten halen en daarom dichtbij hun eindbestemming willen parkeren”, aldus Van Doorn.

Gehandicaptenparkeerplaats
Gelijktijdig met deze proef zijn ook alle gehandicaptenparkeerplaatsen in de binnenstad van Den Haag voorzien van een sensor, waardoor de beschikbaarheid daarvan ook in de app zichtbaa
r is. Wethouder Van Asten deed de uitspraken over deze parkeerinnovaties tijdens een commissiedebat van de Haagse gemeenteraad. De pilot duurt een half jaar en als het aan D66 ligt wordt de proef bij succes uitgebreid over de hele stad. De bijbehorende applicatie is voor smartphonegebruikers gratis te downloaden.