Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 8 november 2019

D66 wil transparantie over gebruik algoritmes

D66 wil weten welke algoritmes de gemeente Den Haag gebruikt bij dataverwerking over inwoners. Bedrijven en overheden gebruiken steeds vaker algoritmes om beslissingen te nemen. Raadslid Daniël Scheper: “We zien de voordelen van algoritmes. Zo kunnen problemen op tijd worden gesignaleerd en kan er wat aan worden gedaan. Maar omdat de data niet meer door mensenhanden gaat kunnen Hagenaars er ook het slachtoffer van worden.”

In september werd door de Tweede Kamer een motie van Kees Verhoeven (D66) en Harry van der Molen (CDA) aangenomen die oproept tot een algoritmemeldplicht. Overheden zouden hierdoor voortaan duidelijk moeten maken welke algoritmes er worden gebruikt. Het kabinet werkt een plan daarvoor nu uit, maar D66 Den Haag wil nu al weten welke algoritmes door de gemeente worden ingezet en of daar voor inwoners nadelen aan kunnen zitten.

D66 ziet de kansen die het gebruik van algoritmes biedt, maar is kritisch. Door het gebruik van algoritmes kunnen mensen worden uitgesloten of anderszins benadeeld. Zorgvuldigheid bij gebruik is dan ook van groot belang. Daniël Scheper: “We vragen aan het gemeentebestuur om transparantie over het gebruik van algoritmes.” Ook wil D66 weten waar mensen terecht kunnen als zij het vermoeden hebben te worden benadeeld.