Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 14 november 2019

Den Haag start pilot met slimme regentonnen

Regen

Dankzij D66 wordt in Den Haag een pilot met slimme regentonnen gestart om waterproblematiek tegen te gaan. Door klimaatverandering is er steeds vaker sprake van droogte of juist van hevige regenval. Deze regentonnen kunnen daar beter op inspelen dan traditionele regentonnen. Raadslid Dennis Groenewold: “Om problemen in de toekomst te voorkomen, moeten we zoeken naar ingenieuze oplossingen. Slimme regentonnen zijn daarvan een mooi voorbeeld.”

Inspelen op het weer

Slimme regentonnen worden centraal aangestuurd en ontvangen informatie over het weer. Als een flinke regenbui wordt voorspeld lopen de regentonnen op tijd leeg om ruimte te maken, zodat aankomende regen kan worden opgevangen. Tijdens een droge periode kan het opgeslagen water worden ingezet om het tekort aan water te compenseren. Hierdoor worden twee problemen aangepakt.

Pilot

Een voorstel van Groenewold om slimme regentonnen in te zetten is door het college met enthousiasme opgepakt. De gemeente gaat zoeken naar locaties om een pilot te starten met de regentonnen. Daarnaast zullen inwoners worden gestimuleerd om regentonnen te plaatsen. Groenewold: “We zijn blij dat de gemeente hier nu mee aan de slag gaat. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer regenwater we opvangen.”