Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 24 januari 2020

Geslaagde inzamelingsactie tegen menstruatiearmoede

Met boodschappentassen vol tampons en maandverband kwamen D66-raadsleden Fonda Sahla en Marieke van Doorn een bezoek brengen aan de Haagse vrouwenopvang van het Leger des Heils. D66 vraagt daarmee aandacht voor menstruatiearmoede bij vrouwen in de daklozenopvang.

Menstruatiearmoede
De inzamelingsactie is een initiatief van het Haagse Els Borst Netwerk, het vrouwennetwerk van D66 Den Haag. Uit onderzoek van stichting De Bovengrondse blijkt dat 1 op de 10 vrouwen in Nederland niet het geld heeft om tampons of maandverband te kopen. In plaats van maandverband zijn ze genoodzaakt om papieren en vodden te gebruiken. Dit wordt menstruatiearmoede genoemd, en vrouwen in kwetsbare financiële situatie worden extra getroffen.

Raadslid Fonda Sahla; ‘’Ongesteld zijn is geen keuze. Je kunt niet zeggen: ik sla deze maand een keertje over. Dat er vrouwen zijn die moeten kiezen tussen brood of een pakje tampons is onacceptabel.‘ Caroline Verduin, voorzitter van het Haags Els Borst netwerk: ‘Met deze actie hopen wij een groep vrouwen te kunnen helpen, maar het blijft bizar dat er vrouwen in Den Haag zijn die niet het geld hebben om het hoognodige aan te schaffen.

In gesprek met vrouwen in de opvang
De raadsleden gingen ook in gesprek met de vrouwen in de opvang om te kijken wat de gemeente beter kan doen. “Een vrouw vertelde me dat ze bij de gemeente altijd als een nummertje en een zielenpiet wordt gezien” aldus Marieke van Doorn. “Daar moeten we meer aandacht voor hebben. Behandel deze vrouwen als de sterke, intelligente vrouwen die ze eigenlijk zijn”.