Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 9 januari 2020

Wonen in de Hudson Bay

Hudson Bay

Het warenhuis Hudson Bay sloot in december haar deuren, waardoor het voormalige zes-verdieping hoge V&D-pand leeg is komen te staan. De D66-fractie ziet echter kansen voor dit leegstaande gebouw. “We hebben in Den Haag een groot gebrek aan woningen, terwijl grote warenhuizen hun beste tijd lijken te hebben gehad. Ook andere grote leegstaande winkelpanden aan de Grote Marktstraat komen bijna niet aan nieuwe huurders op supermarkten na. Maar nog een supermarkt erbij, dan moeten we de straat misschien omdopen tot de GroteSupermarkt. Dat is een doemscenario.” zegt raadslid Daniël Scheper.

Marieke van Doorn, D66-Raadslid wonen valt hem bij: “Als we hier woningruimte kunnen creëren slaan we twee vliegen in één klap! Je voorkomt dat dit pand jaren leegstaat, en je maakt bijna twee hectare vrij om de woningnood aan te pakken. Bijvoorbeeld voor starters, doorstromers uit de maatschappelijke opvang of studenten.”

Ideaal voor starters en studenten
Deze mooie plek in het centrum is een ideale plaats voor studenten/starters, aldus Fonda Sahla.  Zeker als je bedenkt dat onder deze groepen de woningnood het hoogst is, terwijl ze graag in het centrum wonen en de universiteit en studieruimtes letterlijk om de hoek zijn.”

De stille ramp op de woningmarkt vraagt om nieuwe plannen
D66 heeft vragen gesteld aan het College over de voortgang van het vinden van een nieuwe huurder en over de mogelijkheden om dit pand om te bouwen tot betaalbare woningen met horeca in de plint. “De Grote Marktstraat is een levendige winkelstraat, maar zodra de winkels dicht zijn is dit stuk van het centrum plotseling uitgestorven. Terwijl de Grote Markt bruist, oogt de Grote Marktstraat verlaten”, ziet Scheper. Daarom stelt D66 voor om de plint van het gebouw beschikbaar te maken voor horeca en zo de straat ook buiten winkeltijden levendig te maken en passend bij de wensen van starters en studenten. “In deze tijden van online verkoop en enorme woningnood, moeten we slim omgaan met de ruimte en rigoureuze stappen durven zetten. Dit is zo’n plan.”