Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 11 februari 2020

D66: Geef Spinoza prominente plek in Haags beleid

Het is dit jaar precies 350 jaar geleden dat de wereldberoemde filosoof Spinoza in Den Haag kwam wonen. Spinoza was een vrijdenker van wereldfaam waar Den Haag trots op kan zijn. Daarom heeft D66 een motie ingediend om Spinoza een prominente plek in het Haagse toerismebeleid te geven. Deze motie is door de raad unaniem aangenomen.

Stad van Vrede en Recht
“Spinoza was als filosoof één van de grondleggers van de Verlichting. Hier in Den Haag schreef hij belangrijke werken over vrede, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst. Allemaal zaken die tot de dag van vandaag tot onze kernwaarden behoren” zegt fractievoorzitter Dennis Groenewold. “Den Haag staat bekend als de stad van Vrede en Recht, en Spinoza past daar perfect bij”. Zegt raadslid Birgül Özmen, die de motie indiende.

Rotterdam heeft Erasmus…
Spinoza’s rol in Den Haag is bijna vergeten. “Er staan nu geregeld vuilniszaken op Spinoza’s grafmonument achter de Nieuwe Kerk. En dat voor een van de meest invloedrijke inwoners van onze stad ooit!” zegt Marieke van Doorn. “Maar dankzij onze motie -die unanieme steun kreeg in de raad- gaat dit hopelijk snel veranderen”. Dennis Groenewold valt haar bij: “Rotterdam heeft Erasmus, en Den Haag heeft Spinoza.”

Wil je meer leren over Spinoza? De Van Mierlo Stichting, het wetenschappelijk bureau van D66, heeft hier meer informatie over Spinoza’s gedachtegoed.