Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 9 maart 2020

D66 Den Haag voor landelijk vuurwerkverbod

D66 Den Haag is een groot voorstander van het landelijk vuurwerkverbod op vuurpijlen en knalvuurwerk. Dit verbod is in lijn met waar burgemeester Remkes eerder dit jaar om vroeg. “Dit vuurwerk leidt tot grote problemen. Onschuldige mensen raken gewond, hulpverleners worden aangevallen en huisdieren zijn doodsbang. Gelukkig komt er binnenkort een landelijk verbod”, zegt fractievoorzitter Dennis Groenewold.

Landelijk verbod maakt lokaal verbod overbodig
Het verbod op het verkopen en afsteken van vuurpijlen en knalvuurwerk is op handen. Toch is er in de gemeenteraad een motie van de Partij voor de Dieren ingediend die het afsteken van vuurwerk zou verbieden binnen de gemeente. Deze motie, hoewel goed bedoeld, is overbodig en is lastig te handhaven. “Met een lokaal verbod kan je alleen het afsteken verbieden, maar doe je niets aan de verkoop ervan. Dat is dweilen met de kraan open”, legt Groenewold uit. “Gelukkig verbiedt de landelijke wet ook de verkoop van dit gevaarlijke vuurwerk”.

Het signaal is afgegeven
Amsterdam en Rotterdam hebben eerder een lokaal verbod ingesteld omdat er vanuit de Tweede Kamer geen wetgeving leek te komen. “Dat signaal afgeven was toen ook hard nodig”, zegt Groenewold. “De Tweede Kamer is mede daardoor ook in actie gekomen. Omdat we in Den Haag pas weken later het vuurwerkverbod bespraken was dat signaal afgeven bij ons overbodig”.