Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 18 maart 2020

D66 Den Haag vreest onderwijsachterstand door laptopgebrek

D66 Den Haag vreest voor een grote onderwijsachterstand in Den Haag. Door het sluiten van de scholen gaat onderwijs zo veel mogelijk digitaal. Alleen hebben veel kinderen in armere gezinnen geen of te weinig laptops in huis. Het tekort is zo groot, en de vraag zo acuut, dat een grote onderwijsachterstand bij de armste gezinnen dreigt.

Geen laptop, geen les
Scholen zijn massaal overgestapt op digitaal onderwijs om leerlingen bij de les te houden. “Het is prachtig om te zien hoe hard scholen werken om dit voor elkaar te krijgen”, zegt raadslid Fonda Sahla. “Tijdens de coronacrisis is het ‘geen laptop, geen onderwijs’. Ik heb wat scholen gebeld, en er zijn scholen waar 70 tot 80% van de leerlingen geen laptop in huis heeft”. 

Kwetsbaren nog kwetsbaarder
Gelukkig zijn er in Den Haag scholen en organisaties die deze families te hulp schieten. Maar er zijn simpelweg niet genoeg computers voor alle leerlingen. “Hopelijk komt er snel een oplossing voor het tekort, al dan niet met hulp van de gemeente” zegt Sahla. “Als we niet snel iets doen maken we de meest kwetsbare leerlingen alleen nog maar kwetsbaarder”.