Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 13 maart 2020

Inspiratiedag voor jonge meiden in Transvaal

De bibliotheek Transvaalkwartier aan het Hobbemaplein zit vol op de woensdagmiddag. Jongeren studeren rustig bij de computers in de ruimte achterin, terwijl het voorin de bibliotheek een komen en gaan van bezoekers is. In de aparte cursusruimte lopen meisjes en jongens van basisschoolleeftijd enthousiast heen en weer. Zij hebben net kunstles gehad via Art-S-Cool, maar gaan nu praten over hun dromen en wensen voor de toekomst. Onder de noemer ‘Meidendromen’ organiseert het Els Borst Netwerk 070  ontmoetingen tussen vrouwen met verschillende beroepen en jonge meiden (en natuurlijk jongens). Zo ontstaan er hele mooie gesprekken over wat deze jonge Hagenaars allemaal kunnen worden en doen. De kinderen komen in aanraking met rolmodellen: succesvolle en geweldige toffe vrouwen!

Hoba Gull (international project officer bij D66) heet de vrouwen en de kinderen welkom. Ze stelt hen meteen dé grote vraag: “Weten jullie al wat je later wil worden?” Sommige kinderen gooien direct een hand in de lucht. Chirurg, kinderarts, advocaat, rechercheur…allerlei beroepen komen voorbij. Raadslid Marije Mostert vertelt de kinderen dat je ook vooral moet doen wat je zelf leuk vindt. Als je iets doet wat je leuk vindt, dan is het meestal ook niet moeilijk. “Want,” vraagt Marije, “is het makkelijker om vroeg uit je bed te komen als je jarig bent, of als je naar school moet?” Daar waren de kinderen het snel over eens: vroeg opstaan is veel makkelijker als je jarig bent.

Daarna mogen de kinderen aansluiten bij verschillende tafels waar de vrouwen zijn gaan zitten. Meteen ontstaan er open gesprekken en geen vraag is te gek. Als Elise van Zeeland (lobbyist groene energie bij Shell) vraagt aan een meisje wat zij wil worden, zegt ze resoluut: “Advocaat. Want dan kan ik thuis veel beter dingen uitleggen om mijn zin te krijgen.” Daar is natuurlijk geen speld tussen te krijgen. Fleur Beemster, fotograaf en filmmaker, vraagt of de meisjes zelf ook weleens films maken. “Ja zeker, we zitten allemaal op TikTok”. De meiden willen van alles van haar weten. Wat is bijvoorbeeld de leukste film die ze zelf heeft gemaakt? Na tien minuten wisselen de kinderen en sluiten ze aan bij een ander tafeltje zodat er weer een nieuw gesprek ontstaat.

Na vier rondes is het is tijd om af te sluiten. Raadslid Fonda Sahla maakt een rondje door de zaal. Er komen weer allerlei beroepen voorbij: huisarts, dierenarts, laborant en ja, zelfs gemeenteambtenaar. Een van de jongens steekt zijn hand op en krijgt het woord van Fonda: “Ik wil even zeggen dat ik vind dat iedereen hier echt een hele coole baan heeft!” En zo is het maar net. De kinderen lopen met een diploma in de hand richting de uitgang. Een groepje meisjes vraag aan Fonda: “Is dit volgende week weer?”

Over EBN070
Het Els Borst Netwerk 070 (EBN070) organiseert allerlei activiteiten over het ontwikkelen en versterken van vrouwen (jong en oud) om hun dromen waar te maken.

Wil je meer weten, een keer langskomen bij een activiteit en onderdeel worden van dit vrouwennetwerk? Volg dan EBN070 via Facebook en Instagram of neem gelijk contact met ons op via ebn070@d66denhaag.nl.