Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 17 maart 2020

D66 Den Haag liveblog over de coronacrisis

Den Haag is, net als de rest van Nederland, in de ban van het coronavirus. De effecten van het virus zijn groot. Het raakt niet alleen op ouderen en mensen met gezondheidsklachten, maar de hele Haagse samenleving.

D66 Den Haag kijkt constant hoe we de Hagenaren en Hagenezen zo goed mogelijk door deze zware tijd kunnen halen.

Omdat de ontwikkelingen snel gaan staat hieronder een overzicht van alles dat D66 Den Haag doet in de strijd tegen corona.
.

Vrijdag 24 april

Woensdag 22 april

Maandag 13 april

Vrijdag 10 april

Donderdag 9 april

 • “Laat financiële steun niet in verkeerde handen vallen”. D66 Den Haag roept het college op tot waakzaamheid. Experts waarschuwen dat ondermijnende criminelen willen profiteren van de economische steunpakketten.
  .
 • Blij met toezegging wifi voor leerlingen: Niet alle leerlingen in Den Haag hebben wifi thuis. En doordat lessen nu online worden gegeven kunnen deze leerlingen geen goed onderwijs volgen. D66 Den Haag heeft de wethouder daarom gevraagd hier een oplossing voor de vinden, bijvoorbeeld door wifi-hotspots te regelen. De wethouder heeft toegezegd dat hij hotspots kaarten wil aanbieden. Hij gaat dit vandaag nog met scholen te bespreken.
  .

Donderdag 2 april

 • Robert van Asten wil landelijk steunpakket cultuursector. Twintig Haagse kunst- en cultuurinstellingen redden mogelijk het einde van de maand niet door de coronacrisis. Dat zegt wethouder Robert van Asten (D66, cultuur). ‘Wij willen daarom dat het kabinet met spoed komt met een steunpakket voor de cultuursector.
  .

Woensdag 1 april

 • #Studiekeuzehulp: De open dagen van MBO, HBO en universiteiten kunnen dit jaar niet zoals normaal doorgaan. Om studenten toch te helpen met hun keuze is Fonda Sahla een challenge op twitter begonnen. Met de hashtag #studiekeuzehulp vertellen mensen wat ze van hun studie vonden, en geven ze advies aan de volgende generatie studenten.
  .
 • Met Robert van Asten in het Fotomuseum: De deuren van het Fotomuseum mogen misschien gesloten zijn, maar via instagram live stories kan je toch de expositie over het werk van Eddy Posthuma de Boer zien. Niet alleen neemt conservator Willemijn van der Zwaan je mee, maar wethouder Robert van Asten (D66, cultuur) geeft een inleiding.
  .

Dinsdag 31 maart

 • Spoedwet digitaal vergaderen: Om de verspreiding van corona tegen te gaan kunnen gemeenteraden niet meer gemakkelijk samenkomen. Daarom is er een tijdelijke spoedwet ingediend. De moet het mogelijk maken om online besluiten te maken. Zo kan de Haagse gemeenteraad binnenkort haar democratische taak vervullen zonder het risico op verspreiding van het virus.
  .

Vrijdag 27 maart

 • Let op kwetsbare kinderen: Naast haar werk als raadslid is Marije Mostert ook maatwerkcoach bij MOA, een regionaal samenwerkingsverband om jongeren te begeleiden. Marije en anderen waarschuwen dat kinderen met onveilige thuissituaties nu extra kwetsbaar zijn. Ze spreekt hierover met OmroepWest.
  .

Donderdag 26 maart

Woensdag 25 maart

 • Afgelasten Special Olympics: “Dit is een verdrietig, maar terecht besluit” zegt raadslid Marije Mostert 0ver het besluit om de Special Olympics deze zomer niet door te laten gaan. “De gezondheid van de spelers, de bezoekers en de Hagenaars gaat nu voor”. Er wordt onderzocht of de spelen volgend jaar kunnen plaatsvinden. Het geld dat D66 Den Haag heeft ingezameld voor de Special Olympics gaat hoe dan ook naar de Special Olympics.
  .
 • Sluiting Haagse Markt: De Haagse Markt is om 15:00 per direct gesloten. Er wordt gekeken of de markt op een later moment deze week weer open kan voor kramen die levensmiddelen verkopen. Raadslid Daniel Scheper zegt in een reactie op het nieuws: “Goed dat de burgemeester heeft ingrepen op de #haagsemarkt. Houd minimaal 1,5m afstand in deze tijd. Laten we wel kijken naar een goede oplossing voor de ondernemers”.
  .

Vrijdag 20 maart

 • Haags steunpakket: Wethouder Saskia Bruines (D66, economie) presenteert een lokaal steunpakket voor de Haagse economie. Dit steunpakket helpt bedrijven en werknemers die door de coronacrisis in de problemen dreigen te komen. Lees meer informatie in de media, of via het twitterkanaal van het college.
  .
 • Gratis parkeren voor zorgverleners: Zorgverleners zullen binnenkort gratis kunnen parkeren. Dit heeft wethouder Van Asten (D66, mobiliteit) bekend gemaakt. “Er ligt een zware druk op onze zorgmedewerkers. Door minder frequent OV wordt het niet makkelijker om op ‘t werk te komen. Daarom is er nu gratis parkeren voor deze mensen”, aldus Van Asten.
  .
 • Daklozenopvang : D66 Den Haag is blij dat de gemeente Den Haag vanaf vandaag extra plekken in de opvang van daklozen heeft. Ook worden daklozen met gezondheidsklachten apart opgevangen. “Een dak boven je hoofd is hard nodig in tijden van corona”, zegt Marieke van Doorn.
  .

Donderdag 19 maart

 • Telefoonnummer: Sinds vandaag is er één centraal telefoonnummer beschikbaar voor alle kwetsbare Hagenaars en Hagenezen die door de coronacrisis hulp nodig hebben. Zij kunnen op telefoonnummer 070 205 30 03.
  .
 • Onderwijsachterstand (vervolg): Leerlingen die thuis geen laptop hebben, en er ook niet eentje via school kunnen lenen, kunnen er eentje krijgen met hun Ooievaarspas. Met hun Ooievaarspas moeten ze zich melden bij Stichting Leergeld, aldus de gemeente. D66 Den Haag is blij met dit nieuws, maar houdt in de gaten of er wel voldoende laptops zijn en of er ook leerlingen zijn die geen laptop of Ooievaarspas hebben.
  .
 • Laptops inzamelen: Ondanks het bovenstaande bericht vallen nog veel leerlingen buiten de boot. Zo hebben niet alle gezinnen een Ooievaarspas om een broodnodige laptop mee te lenen. Oud-raadslid Martijn Bordewijk is daarom een actie begonnen om oude laptops in te zamelen en aan deze leerlingen te geven. Want zonder laptop krijgen leerlingen geen les.
  .
 • Cultuur tijdens corona: Mis jij je museumbezoek of avondje in het theater? De Haagse culturele instellingen proberen op creatieve manieren toch door te gaan met hun werk. Volg wethouder Robert van Asten (D66, mobiliteit en cultuur) voor een overzicht van al deze fantastische initiatieven.
  .

Woensdag 18 maart

Dinsdag 17 maart

Maandag 16 maart

 • Reactie fractievoorzitter: In een eerste reactie op het aanscherpen van de maatregelen schrijft fractievoorzitter Dennis Groenewold: “Het is belangrijk om te onthouden waarom we die maatregelen nemen. Door de verspreiding van het virus te vertragen geven we het doktoren en verplegers de ruimte om hun werk te doen. Normaal helpen zij ons, nu helpen we hen”. Lees hier meer.
  .
 • Cultuursector: De Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie van D66 over een een steunpakket voor de culturele sector. Den Haag is de tweede cultuurstad van Nederland en is hard geraakt door het sluiten van musea en podia. Er zijn vele honderden mensen werkzaam in de Haagse culturele sector. Minister Ingrid van Engelshoven (D66) praat binnenkort met branche-organisaties over de gevolgen van het virus. In de tussentijd deelt wethouder Robert van Asten (D66, mobiliteit en cultuur) via twitter tips om thuis toch cultuur te kunnen blijven snuiven.