Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 30 april 2020

“Van intelligente lockdown naar intelligente horeca”

D66 wil dat wanneer cafés en restaurants straks weer open mogen de terrassen groter mogen zijn. Gemeenten zouden soepeler moeten omgaan met de regels. Tijdelijk een groter terras biedt horeca weer wat meer lucht, mits die aan sluit bij de 1,5 meter samenleving. Deze oproep doen D66 Tweede Kamerlid Kees Verhoeven en D66 afdelingen door het land.

Op veilige manier leven in de brouwerij
Daniel Scheper “We willen op een veilige manier weer wat leven in de brouwerij brengen. De horecastaat het water nu aan de lippen. En de mensen willen weer op het terras een drankje aan hun lippen zetten. De veiligheid van medewerkers en klanten staat natuurlijk voorop. Een groter terras maakt het makkelijker om 1,5 meter afstand te houden. En er kunnen ook weer wat meer mensen op het terras genieten van een hapje en een drankje. De horeca kan de klandizie goed gebruiken. Daarom wil D66 dat gemeenten waar mogelijk wat soepeler omgaan met de regels. Als de deuren van het café opengaan, moeten zoveel mogelijk terrassen al groter gemaakt zijn.”

Intelligente heropening
“Het doet me pijn om de grote horeca pleinen als de Grote Markt en het Plein zo kaal en verlaten te zien”, zegt raadslid Daniel Scheper. Maar ook kleinere pleinen als bijvoorbeeld bij het Prins Hendrikplein. We moeten gecontroleerd binnen de mogelijkheden kijken naar de kansen voor de horeca. Beheerst meer leven in de brouwerij. De horeca werkt zelf al aan een protocol om straks weer veilig de deuren voor klanten te kunnen openen. “Naast ruimere terrassen moeten we ook kijken naar andere creatieve en pragmatische maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan blurring; een versoepeling binnen horecacategorieën, net zoals nu al hebben rondom afhalen en bezorgen. Na de intelligente lockdown krijgen we de intelligente heropening van de horeca”.