Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 11 mei 2020

D66 en VVD: “Geef Haagse horeca helderheid”

D66 Den Haag en de Haagse VVD willen zo snel mogelijk duidelijkheid over de mogelijkheden voor horecaondernemers. De coronamaatregelen worden langzaam maar zeker versoepeld en de Haagse ondernemers staan te popelen om weer aan de slag kunnen. Hoe inventief om te gaan met de nieuwe regels die het kabinet woensdag 6 mei afkondigde? Veel horecaondernemers hebben prachtige ideeën, maar zitten ook met vragen over hoe dat kan en binnen welke kaders zij dit mogen van de gemeente. Zij willen daarom snel duidelijkheid van de wethouder.

Ondernemers hebben vragen
De Haagse horeca is hard getroffen door de coronamaatregelen. Van het ene op het andere moment moest alles dicht en kwamen ondernemers zonder inkomsten te zitten. “Iedereen in Den Haag is natuurlijk blij dat binnenkort de horeca weer open mag”, zegt raadslid Daniel Scheper (D66). “Ondernemers willen graag meedenken met de gemeente hoe dat het beste eruit kan zien. Er moet snel duidelijkheid komen over de ruimte voor ondernemers en de regels. Nu zijn er vooral veel vragen bij hen. Samen met ondernemers moet de gemeente ervoor zorgen dat er geen kafkaëske toestanden ontstaan, zodat ondernemers veilig open kunnen”.

Horeca helpen met heropstarten
De partijen stellen verruiming van de openingstijden voor, maar ook een uitbreiding van de fysieke ruimte voor de horeca: “Dat de horeca weer open mag, is fantastisch! Niet alleen voor de ondernemer die zo zijn zaak en personeel kan redden, maar ook voor ons als bezoeker. De 1,5 meter economie is echter een lastig vraagstuk als je een kleine zaak, of een klein terras hebt. Wij zien hier graag inventieve oplossingen voor. Nu ze weer open mogen, hebben ze fysiek de ruimte nodig om een zaak te laten draaien. Die ruimte is er wat ons betreft op de mooie pleinen en straten van Den Haag, waarbij de gemeente de openbare ruimte tijdelijk beschikbaar stelt voor de horeca om hun gasten te kunnen bedienen”, aldus Judith Oudshoorn- van Ginderen van de Haagse VVD.

De WOX op het Lange Voorhout is zo’n ondernemer die zich afvraagt hoe ze vorm kunnen geven aan deze 1,5 meter. Met een klein terrasje langs de rand van zaak, gaan ze het niet redden. De manager van WOX, Wendy Cheung heeft dit al goed uitgedacht, maar heeft wel de hulp van de gemeente nodig; “Mogen wij ons terras uitbreiden, op het Lange Voorhout, bijvoorbeeld rond het standbeeld van Thorbecke om zo 1,5 meter te creëren en omzet te draaien, want die omzet is nodig om onze medewerkers in dienst te houden!

Goed voor heel Den Haag
Beide partijen zijn het eens. Scheper (D66): “Uiteindelijk gaat het erom dat we als gemeente de horeca helpen te kickstarten. Hierin moet het college ruimhartig omgaan met de regels, bijvoorbeeld door openingstijden te verruimen of waar mogelijk terrassen op pleinen te verbreden. Natuurlijk met oog voor de gezondheid. Dat is niet alleen goed voor de Haagse horeca, maar voor heel Den Haag”.