Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 4 mei 2020

D66: Geen coronaboetes voor samenwonende studenten of huisgenoten

D66 wil dat handhavers geen coronaboetes uitdelen aan samenwonende studenten of collega’s die onder één dak leven. In verschillende steden kregen huisgenoten die samen in hun tuin of op hun balkon zaten flinke bekeuringen. “Je beboet geen gezin dat samen op de bank zit. Beboet dan ook geen huisgenoten,” zo luidt de oproep van de D66-fractievoorzitters uit 33 Zuid-Hollandse gemeenten, waaronder Den Haag, Rotterdam, Leiden en de fractievoorzitter in de Provinciale Staten van Zuid-Holland.

De standaard noodverordening gaat uit van huishoudens die alleen bestaan uit ouders en (klein)kinderen. Vijf Leidse studenten kregen een boete van 400 euro per persoon, omdat ze samen op hun balkon zaten. Studenten vallen niet onder de definitie van een gezamenlijk huishouden, waardoor ze strafbaar waren in hun eigen huis. “Dit raakt niet alleen studenten, maar alle mensen die samenwonen zonder dat ze een relatie met elkaar hebben. Van young professionals die samen in een huis wonen tot woongroepen voor mensen met een beperking. Er zijn in het land al paar keer groepjes bewoners met hun begeleider aangehouden” aldus D66-fractievoorzitter Dennis Groenewold.

Eén adres, één huishouden
De oplossing ligt volgens Groenewold binnen handbereik. “De noodverordening verandert in deze coronaperiode best vaak, dus de politiek kan dit probleem snel en eenvoudig veranderen.” Als de definitie gaat luiden dat iedereen op hetzelfde adres een gezamenlijk huishouden vormt, is het probleem uit de wereld. Groenewold: “Dat voorkomt onnodig boetes en een hoop frustratie, en zorgt voor duidelijkheid en regelgeving die geen leefvormen uitsluit.”

Schrijf geen boetes
Groenewold wil voor het vervolg van de coronacrisis voorkomen dat dit soort boetes worden uitgedeeld in Den Haag. “De studenten en andere mensen die volgens de huidige regels strafbaar zijn wonen vaak klein en delen soms hun keuken, badkamer of zelfs de woonkamer. Ze hebben niet de luxe om altijd 1,5 meter afstand te houden. Ze kunnen elkaar simpelweg niet ontwijken.”

Groenewold hoopt dat het Haagse college tot die tijd op een redelijke manier de regels handhaaft, zoals in de praktijk soms al gebeurt. “De mensen die dit treft, zijn vaak ook slachtoffers van deze crisis”, zegt Groenewold. “Denk aan studenten die bovengemiddeld vaak in de horeca werken en daardoor geen inkomen meer hebben en nu eenzaam in kleine kamers vastzitten. Het laatste wat zij nu nodig hebben is een boete.”

33 D66-fracties
Deze oproep doen de fractievoorzitters van D66-fracties uit 33 Zuid-Hollandse gemeenten, te weten (in alfabetische volgorde): Alphen aan den Rijn (Gert van den Ham), Bodegraven-Reeuwijk (Elly de Vries), Den Haag (Dennis Groenewold), Dordrecht (Ahmet Polat), Gorinchem (Ilhan Tekir), Gouda (Evert Bobeldijk), Hendrik-Ido-Ambacht (Marijke Gommans), Hillegom (Sander Boschma), Katwijk (Ralf Boland), Leiden (Vahit Köroğlu), Leiderdorp (Jeroen Hendriks), Leidschendam-Voorburg (Jacco van Maldegem), Lisse (Bas van Riel), Maassluis (Jesse de Jong), Midden-Delfland (Roger Vieira), Oegstgeest (Elfred Bus), Papendrecht (Trijntje van Es), Pijnacker-Nootdorp (Barend van de Kraats), Rijswijk (Constantijn Dolmans), Rotterdam (Chantal Zeegers), Schiedam (John van Sliedregt), Waddinxveen (Albert Grooten), Wassenaar (Ritske Bloemendaal), Westland (Benjamin Hofland), Zoetermeer (Gernand Ekkelenkamp), Zwijndrecht (Sabine Schipper) en provinciale D66-fractie (Ria Oosterop).