Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 30 juni 2020

D66 en GroenLinks: “Laat laptoploze leerling niet achter”

Verschillende Haagse middelbare scholen vragen alle leerlingen een laptop aan te schaffen, ter voorbereiding op een mogelijke nieuwe coronagolf. GroenLinks en D66 willen gelijke kansen voor alle leerlingen en willen voorkomen dat kinderen uit arme gezinnen de dupe worden van deze nieuwe eis. Daarom roepen ze de gemeente op om nieuwe financiële drempels te voorkomen.

Golf aan hulpaanvragen
Serpil Ates (GroenLinks) ontving verschillende signalen van bezorgde ouders: “Hen wordt gevraagd laptops aan te schaffen, terwijl zij dit financieel niet kunnen behappen. Ates en Fonda Sahla (D66) verwachten dat de laptopeis zal leiden tot veel nieuwe steunaanvragen bij Stichting Leergeld. Het is echter de vraag of Stichting Leergeld, die sinds de corona-uitbraak al 2.200 laptops aangeschafte voor Haagse gezinnen, deze nieuwe aanvragen aankan. De wethouder heeft aangegeven in het najaar een inventarisatie te willen maken. “Dat is dus na dat alle scholen weer zijn begonnen en leerlingen die laptops hebben moeten kopen.” zegt Sahla.

Minder eisen, meer hulp
“Geen laptop betekent geen onderwijs. Op deze manier maken we de meest kwetsbare leerlingen nog kwetsbaarder ”. Zegt Sahla. Ze kijkt het met lede ogen aan. Sahla werkt al jaren aan het tegengaan van tweedeling in het onderwijs, en heeft daar onlangs de Els Borst Inspiratieprijs voor gewonnen. “Wij willen dat de wethouder scholen aanspoort deze eisen niet te stellen, en als ze dat toch wel doen de kinderen als school zelf te helpen bij het aanschaffen van laptops.”, aldus Ates. “Als zij daar toch niet hun verantwoordelijkheid bij nemen, moet de gemeente kijken hoe we deze kinderen toch kunnen helpen.”, voegt Sahla eraan toe