Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 18 juni 2020

Haags veiligheidsdebat: demonstraties, boa’s en wegmisbruikers

Op donderdagavond spreekt de raad over de veiligheid in Den Haag. Fractievoorzitter Hanneke van der Werf vraagt tijdens dit debat aandacht voor Black Lives Matter, de veiligheid van boa’s en het aanpakken van levensgevaarlijke wegmisbruikers. Hieronder volgt Hanneke’s inbreng.

Voorzitter,

De kranten stonden de afgelopen weken bol van de veiligheidskwesties: Black Lives Matter protesten, de al dan niet bewapening van boa’s en het asogedrag op straat.

Black Lives Matter
Dan begin ik meteen met een compliment: Het BLM protest (met een bekende host) op het Malieveld is keurig verlopen, Ongetwijfeld met dank aan de inschattingen van de driehoek. Hopelijk Iis dit een voorbode voor een ordentelijke volgende demonstratie.

Ik wil het niet alleen over de demonstraties hebben, maar ook over de inhoud ervan. Ook al is er bij ons geen sprake van het chronisch buitensporige politiegeweld zoals we dat in de Verenigde Staten voorbij zien komen. Als het om racisme gaat valt er bij onze politie ook nog genoeg te doen.

Bijvoorbeeld: het tegengaan van etnisch profileren. Een onderwerp dat ook de vorige collegeperiode al voor levendig debat zorgde. Ik denk dat hoofdcommissaris Van Musscher zich mijn inbrengen nog wel herinnert. Er is toen, mede op aandringen van D66, in Den Haag met de MEOS app gestart. Een manier van werken om staande houdingen op basis van gedrag en niet op basis van uiterlijk te laten plaatsvinden.

Nu is ons als raad een brief van minister Grapperhaus aan de Kamer gestuurd waarin staat dat deze pilot op meerdere plekken is uitgerold. We zijn nog in afwachting van de resultaten. Het wordt mij uit die brief niet duidelijk: wanneer is dit nu precies afgerond? Welke inzichten krijgen wij als gemeenteraad in de Haagse resultaten? En is de politie voornemens om bij succes deze manier van werken breder op te pakken?

Daarnaast: zijn er naar aanleiding van de BLM protesten nog intern discussies gevoerd bij de politie Haaglanden, hoe worden onze politiemensen hierin begeleid?

Boa’s
Dan voorzitter, de boa’s. Ik schrik van de mishandelingen die zij te verduren krijgen, mensen moeten gewoon veilig hun werk kunnen doen. Afgelopen zaterdag zaten jullie als het goed is aan Den Haag FM gekluisterd voor het debatje van ondergetekende met collega Meinesz van Groep de Mos. Het moge duidelijk zijn: D66 is geen voorstander van het bewapenen van boa’s.

Je gevoel zegt: die mensen moeten zich beter kunnen verdedigen. De vraag is: gaat dat beter met een wapen? Wat als een dronken Britse toerist de wapenstok van de boa afpakt? En wat is de volgende stap: een pistool als de wapenstok niet afdoende is? Je ziet het ook in de Verenigde Staten: meer wapens betekent doorgaans meer geweld.

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam denkt er ook zo over, maar een standpunt vanuit Den Haag heb ik nog niet gehoord. Ik weet niet of daarmee gewacht wordt tot de komst van de nieuwe burgemeester of dat de meningen in de Driehoek en daarom heen sterk verdeeld zijn. Dus vraag ik het maar even: hoe zit de heer Remkes op dit punt in de wedstrijd?

Ik geef u namens D66 graag mee, dat er nog winst te behalen is in de samenwerking en afstemming met de politie. En hoewel we dat in Den Haag al wel doen, ik kan me voorstellen dat het tijd en dubbel werk scheelt als dat optimaal verloopt. Afspraken bijvoorbeeld, over wie welke prio-meldingen oppakt. Wellicht kan hoofdcommissaris Van Musscher hier ook op reflecteren.

Wat hierachter schuil gaat is een veel groter probleem: de capaciteitstekorten bij de politie. De heer Remkes stuurde hierover een half jaar geleden al een brandbrief naar V&J. We komen in Den Haag zo’n 400 agenten tekort en draaien op 83% van de benodigde capaciteit. Dat zijn dramatische cijfers, de instroom kan dit bij lange na niet bijhouden laat staan inhalen. De burgemeester doet ook een aantal voorstellen in die brief, waaronder het tijdelijk inhuren van toezichthouders en cameratoezicht op sommige plekken. Ik ben erg benieuwd of er ook een reactie op deze brief is gekomen. En wat onze strategie moet worden om dit probleem op korte en lange termijn aan te pakken, vraag ik bij deze de burgemeester.

Asogedrag
Met de capaciteitsproblemen bij de politie kom ik op mijn derde onderwerp: de aso’s. Om mij heen maar ook op social media, in de krant en in mails van buurtbewoners zie ik de laatste tijd dat mensen op de weg, in onze openbare ruimte, steeds makkelijker wegkomen met asociaal gedrag. Hardrijden door auto’s, motoren maar ook opgevoerde scooters en de bijbehorende geluidsoverlast die dat met zich meebrengt. Het loopt de spuigaten uit. En dan heb ik het nog niet eens over incidenten op Scheveningen met opgefokte jongeren en een steekpartij tot gevolg. Ik weet niet waar dit vandaan komt en of dat met de coronaregels te maken heeft. Maar ik ben wel benieuwd of de politie dat beeld herkent, vraag ik de heer Van Musscher. Mensen zijn het gescheur zat en helaas beperkt het zich niet tot 1 plek.

De gelegenheid maakt de dief. Gehandhaafd wordt er nauwelijks. En als ik de cijfers over de tekorten bij de politie lees dan begrijp ik dat er scherpe keuzes gemaakt moeten worden. Maar ik kan me ook voorstellen dat het door een aantal keer WEL te doen het een grote impact kan hebben. We laten dan zien dat op straat niet het recht van de snelste geldt. Met één keer handhaven kan je al een opgevoerde scooter van straat halen of zelfs een snelheidsduivel zijn rijbewijs afnemen. Wie weet wat voor ongelukken je daarmee voorkomt.

Ik zag toevallig vanmiddag een facebook bericht van de politie Loosduinen: Daar was het bij een actie op de Ockenburgweg grofweg 1 op de 6 auto’s raak. Aan de noordkant van het Centrum: op de Torenstraat, de Vondelstraat, de Waldeck Pyrmontkade, is het ook vaak raak. Ik zou de heer Van Musscher willen vragen of de politie ook hier snelheidscontroles zou kunnen houden. Alle beetjes helpen en elke wegmisbruiker is er 1 minder.

Voorzitter, tot zover!