Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 12 juni 2020

Problemen aanpakken door een gesprek met de apotheker

Apotheek Praten en Pillen is niet een normale apotheek. Naast medicijnen krijgen de bezoekers ook een paar vragen over waarom de patiënt de medicijnen gebruikt en hoe het met hem of haar gaat. Door het gesprek aan te gaan is deze apotheek een belangrijke steunpilaar geworden voor de buurt. Hanneke van der Werf en Fonda Sahla waren met het Haagse Els Borst Netwerk op werkbezoek naar deze bijzondere praktijk.

Samen de wijk beter maken
“Kijkt iemand sip of boos? Staan de tranen ze in de ogen? Dat zijn dingen waar we op letten”, vertelt Esmaa Amer van apotheek Pillen en Praten. De apothekers leren om problemen zoals eenzaamheid, schulden en onveilige thuissituaties te herkennen en daarbij te helpen. Er is zelfs een aparte ruimte waar de apotheker onder vier ogen met mensen kan spreken. “Maar ons succes is niet alleen dankzij ons”, zegt apotheker Steven Verhagen-Smits. “Het is dankzij de nauwe samenwerking met andere zorgverleners”.

Idealisme dat werkt
Het lijkt simpel, maar de impact is groot. Toch is het gesprek aangaan niet gebruikelijk bij andere apothekers. “Het is een stukje idealisme”, zegt Verhagen-Smits. “Er is veel interesse vanuit andere apothekers, maar er ontbreekt een verdeelsleutel om dit soort praktijken te financieren”. Als die verdeelsleutel er wel was zoud Pillen en Praten niet een uitzondering zijn in Den Haag, aldus de apotheker.