Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 8 juli 2020

D66 kaart impact coronacrisis op onderwijs aan

Op woensdagavond spreekt de Haagse gemeenteraad met een grote hoeveelheid experts over gelijke kansen in het onderwijs. D66 raadslid Fonda Sahla drong hiertoe aan na signalen dat de kansenongelijkheid in de klas flink is toegenomen door corona. “De toekomst van Den Haag valt of staat bij ons onderwijs”, zegt Sahla.

Gelijke kansen beginnen in de klas
Corona heeft een grote impact gehad op het onderwijs. Zo is zijn alle lessen de afgelopen maanden digitaal geweest. “Den Haag mag trots zijn op de docenten. Ze hebben in no time hun hele manier van lesgeven opnieuw uitgevonden” zegt Sahla. Maar digitaal lesgeven is niet perfect. Er zijn signalen dat het de meest kwetsbare leerlingen nog kwetsbaarder maakt. “Sommige leerlingen moeten één laptop delen met de hele familie, of hebben helemaal geen laptop. Sommige kinderen krijgen thuis te weinig hulp met school of wonen zelfs in onveilige thuissituaties. Dat zorgt allemaal voor flinke achterstanden als je vanuit huis les krijgt. Vergeet niet: kansen beginnen in de klas”.

Lessen voor nieuw beleid
Om de zorgen over het onderwijs te adresseren heeft Sahla een werkbespreking georganiseerd. Tijdens deze bespreking komt een brede verzameling experts met raadsleden praten over de staat van het onderwijs na corona. Door nu het gesprek aan te gaan kunnen er lessen worden getrokken voor het toekomstige onderwijsbeleid. Het is niet de eerste keer dat Sahla bezig is met dit onderwerp. Zo trok ze al een aantal keer aan de bel bij het college over het gebrek aan laptops bij arme leerlingen. Haar inzet voor gelijke kansen voor Haagse kinderen leverde Sahla de prestigieuze Els Borst Inspiratieprijs op.