Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 9 juli 2020

D66: Zorg voor coronavrije verkiezingen in 2021

De D66-fracties van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht willen de steden goed voorbereiden op de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 onder de coronamaatregelen. De gemeenteraadsfracties willen graag weten hoe de stadsbesturen naar de nieuwe verkiezingen kijken. Fractievoorzitter Jony Ferket (Utrecht): “Soepele verkiezingen organiseren is een grote verantwoordelijkheid. Wij willen dat de verkiezingen vlekkeloos verlopen, daarom vragen we nu om duidelijkheid over de te nemen maatregelen.”

Stemmen is feest
De D66 fracties vinden democratie ook in tijden van corona te belangrijk om af te wachten. Fractievoorzitter van Amsterdam Reinier van Dantzig: “Stemmen is het feest van onze democratie, maar er zijn wel zorgen: kunnen bijvoorbeeld alle stemlokalen open, zijn meer stemlokalen nodig en welke maatregelen worden er genomen dat we veilig met het rode potlood in de weer kunnen?” De fracties gaan er vanuit dat de verkiezingen goed zullen verlopen, omdat nu al voorbereidingen worden getroffen.

Onderzoek
Op dit moment doet minister Ollongren namelijk onderzoek naar de organisatie van de Tweede Kamerverkiezingen, daarbij worden er verschillende scenario’s onderzocht. Chantal Zeegers (Rotterdam): “We zijn blij dat de minister breed scenario’s onderzoekt, wij haken daar graag bij aan.” Want, zo vult Hanneke van der Werf (Den Haag) aan: “Naast het waarborgen van de volksgezondheid kost het mogelijk extra geld om de verkiezingen in deze tijden te organiseren. Juist in deze tijd is het dan van belang om daar nu al voorbereidingen voor te treffen.”