Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 17 juli 2020

Marije Mostert: “Gelukkig! Toch financiële steun voor sekswerkers”

Het zal hoe dan ook een moeilijke tijd worden, maar we laten u niet in de steek”, zei Mark Rutte. Dat waren de woorden die voorafgingen aan een ongekend groot steunpakket. Hoewel miljoenen Nederlanders steun hebben gekregen, valt een groep buiten de boot. Sekswerkers mochten vier maanden niet werken en hadden geen enkele recht op financiële compensatie. Dankzij D66, PvdD, HSP en SP is daar nu verandering in gekomen.

Kwetsbaren in de kou
ZZP’ers en werknemers die getroffen werden door de coronacrisis kregen financiële regelingen, zogenoemde TOZO. “Maar sekswerkers komen niet in aanmerking voor TOZO omdat ze een zogenaamde opting-in regeling hebben”, legt Marije Mostert uit. “Dit is een regeling waar toe zij verplicht zijn, maar die hen geen rechten geeft. Het is onverteerbaar dat we zo een groep kwetsbare zelfstandigen in de kou laten staan”.

Kruimels voor college, brood voor de werkers
Sekswerkers mochten vier maanden niet werken, zonder enige steun ervoor terug te krijgen . In Deventer en Utrecht besloten de gemeenteraden dat de sekswerkers wèl recht hadden op vergoeding. Het liet zien dat de gemeente de fouten van de overheid kon rechtzetten. “Het was wel spannend of de motie het zou halen” vertelt Mostert. “Maar ik ben blij dat de motie dankzij steun van de PvdA, Hart voor Den Haag en de PVV toch is aangenomen. Het gaat om relatief kleine bedragen, kruimels voor het college, maar brood op de plank voor de sekswerkers”.