Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 9 september 2020

Crisis aanpakken, kansen grijpen met nieuwe begroting

De coronacrisis heeft Den Haag hard geraakt. De grote vraag is hoe we deze crisis goed uitkomen. De nieuwe begroting van de gemeente zet niet alleen stappen om Den Haag uit de crisis te helpen, maar zet ook stappen voor het Den Haag van ná de coronacrisis.

Uitdagingen aanpakken
“Iedereen is door de crisis geraakt”, benadrukt financieel woordvoerder Daniel Scheper. “Dat betekent dat ontzettend veel mensen steun nodig hebben. Er komt een coronabuffer en een sociaaleconomisch herstelplan, en dat allemaal
bovenop het normale economische budget. De investeringen die al op de planning stonden worden naar voren gehaald zodat we de economie draaiende en de mensen werkende houden”, zegt Scheper. “We gaan door met het vergroenen van Den Haag met de Eneco-gelden, we versterken het onderwijs met extra leraren en we maken van onze stad een echte fietsstad. Den Haag is een stad van kansen en uitdagingen. De kansen grijpen we en de uitdagingen gaan we aan”.

Meer geld van Rijk
Een begroting gaat niet alleen over wat je uitgeeft, maar ook wat je binnenkrijgt. “Juist hier is een grote valkuil”, waarschuw
t Scheper. “Het Rijk, onze belangrijkste inkomensbron, is te karig naar haar eigen gemeenten toe”. Voor de zomer nam de gemeenteraad al een motie van Scheper aan waarmee het Rijk wordt opgeroepen meer geld vrij te maken. “Zonder extra steun van het Rijk gaan we het echt lastig krijgen”.

Samen met oplossingen komen
“In tijden van crisis proberen we
er samen uit te komen. Dat heeft het college met deze begroting laten zien. Nu is de raad aan zet”, zegt Scheper. “Geen politieke spelletjes, maar samenwerken aan een mooie toekomst voor Den Haag na de coronacrisis”.