Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 8 oktober 2020

Help Hagenaar met beperking aan geschikte woning

Marieke van Doorn

In Den Haag is een groot tekort aan woningen. Maar voor Hagenaren met een fysieke beperking is dat tekort nog lastiger dan voor anderen. Zij hebben woningen nodig waar ze bijvoorbeeld me hun rolstoel of rollator doorheen kunnen. De meeste van deze sociale woningen zijn helaas al in gebruik door mensen zonder beperking. Tijdens de Week van de Toegankelijkheid komt Van Doorn daarom met plannen om dit probleem op te lossen.

Woningen waar je niet kan wonen
“Stel je voor dat je in een rolstoel zit en je een sociale huurwoning hebt met een trap en een nauwe deurpost waar je niet doorheen kan. Dat is een woning waar je niet kan wonen”, legt D66-raadslid Marieke van Doorn uit. Nu staan er op Woonnet Haaglanden 49.000 sociale woningen die geschikt zijn voor mensen met een fysieke beperking. “Dat klinkt mooi, maar wat blijkt? 65% van die woningen wordt bewoond door mensen die helemaal geen fysieke beperking hebben! Daardoor is er een tekort van meer dan 23.000 geschikte woningen. Dat zijn meer woningen dan in het centrum zijn”.

Maak het leven makkelijker, niet moeilijker
Tijdens de Week van de Toegankelijkheid komt Van Doorn daarom met een poging dit probleem op te lossen. “Als een sociale woning beschikbaar komt, dan moet duidelijk worden aangegeven of deze geschikt is voor mensen met een beperking of niet” zegt Van Doorn. “Daarnaast moeten deze Hagenaren ook de kans krijgen de woning zelf te bezichtigen en te beoordelen voordat ze reageren”. De motie met voorstellen die Van Doorn indiende is unaniem door de gemeenteraad aangenomen. “Zo maken we het leven van Hagenaren met een beperking makkelijker en niet moeilijker”.