Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 15 oktober 2020

D66: stop de zwarte asfaltdaken en stop de hitte

Den Haag lijdt ieder jaar meer onder de hitte. Een van de boosdoeners is de zwarte asfalt die een groot deel van de stad als dakbedekking heeft. D66-raadslid Dennis Groenewold pleit er in het duurzaamheidsdebat van donderdag voor om van zwarte asfaltdaken naar witte of groene daken over te stappen.

Gezondheidsklachten
„De zwarte bitumen- of asfaltdaken worden erg heet in de steeds warmere zomers”, legt Groenewold uit. “Die hitte zorgt voor slaapgebrek en voor oudere Hagenaars soms ernstige gezondheidsklachten”. Den Haag is een van de heetste steden van het land en dankzij onderzoek van de TU Delft ontdekte Groenewold dat de asfaltdaken daar een grote rol in spelen. Niet alleen zijn deze daken ongezond, ze zijn bovendien vooral te vinden in aandachtswijken. “Toen viel bij mij het kwartje”, zegt Groenewold.

Groene en witte daken als alternatief
Gelukkig zijn er alternatieven, want zowel witte als groene daken zijn veel koeler en duurzamer. “Met een koel dak heb je minder snel een airco nodig en werken je zonnepanelen ook beter”. Naast subsidies voor deze daken wil Groenewold het verbod op zwarte asfaltdaken als stok achter de deur gebruiken. “Dit hoeft niet vanaf vandaag of morgen, maar ik denk dat een periode van vijf jaar voldoende tijd biedt aan dakdekkers om over te gaan naar andere technieken van dakbedekking. Bewoners die vanaf dat moment hun dak aanpassen moeten kiezen voor een groen of wit dak. Ik hoop dan over een jaar of 25 dat er geen zwarte asfaltdaken meer zijn in Den Haag. Zo maken we Den Haag koeler, duurzamer en gezonder!”