Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 19 november 2020

Daniel Scheper: “College, pak problemen rondom Theresiakerk aan!”

Omwonenden van de lege Theresiakerk aan de Apeldoornselaan in Den Haag worden helemaal gek van de overlast van daklozen en bedelaars. Niet alleen gebruiken sommigen het terrein als slaapplek, ook zouden ze in de tuinen poepen, veel troep achterlaten en geregeld vechtpartijtjes hebben. Raadslid Daniel Scheper vertelde in het AD Haagse Courant over de situatie. Scheper heeft het college gevraagd om de problemen snel aan te pakken.

De Haagse Therese Flemminks, die vanuit haar raam uitkijkt op de Haagse kerk, ziet bijna dagelijks hoe het mis gaat tegenover haar woning met incidenten tussen mensen die zich daar verzamelen. Bijna dagelijks staan er wel politieauto’s. Het zijn volgens haar vooral Oost-Europeanen, die nergens onderdak kunnen vinden. ,,Het is een schrijnend probleem, en dat wordt alleen maar erger met corona. Die kerk staat ook leeg, en dat weten de mensen.’’

Onveilig
Flemminks vindt het eigenlijk heel triest.  ,,Die mensen zoeken gewoon een plek om te slapen.’’ Maar het levert wel veel overlast op voor de omgeving. ,,Ik heb wel eens geprobeerd om met ze te praten, maar ze zijn of dronken of spreken geen Nederlands. En sommigen zijn ook niet aardig. Je voelt je als vrouw niet echt veilig, vooral als je er wat van zegt. Zo stond er iemand laatst tegen de kerk te urineren. Ik werd toen echt pissed en zei: ‘What are you doing? Dirty!’ Toen keek hij mij alleen maar minachtend aan.’’

Geen onderhoud aan kerk
Een groot deel van de problemen wordt veroorzaakt door het feit dat de eigenaar van de kerk en pastorie weigert iets te doen aan het onderhoud van het terrein. ,,Het nodigt uit om het nog viezer te maken dan het al is.’’ Bewoners besloten daarom onlangs zelf met cliënten van participatiecentrum Middin de tuinen op te knappen. ,,Toen werd pas echt zichtbaar wat voor ranzigheid er onder die struiken en onkruid lag. Van vuilniszakken en bierblikken tot vieze onderbroeken en uitwerpselen’’, zegt ze.

De Hagenaars willen vaker aan de slag om de tuinen schoon te houden, maar de projectontwikkelaar die plannen heeft met de kerk deed daar moeilijk over. Onbegrijpelijk, zegt Flemminks verontwaardigd. ,,Eigenlijk zou hij die tuinen moeten onderhouden. Kennelijk heeft hij er belang bij dat het zo verpaupert.’’ De projectontwikkelaar ontkent dit echter. Hij heeft er geen problemen mee dat de bewoners het terrein schoonmaken. ,,We willen alleen wel dat er eerst met ons wordt overlegd.’’

Verloedering onacceptabel
Niet alleen bewoners, ook ondernemers aan de Dierenselaan ondervinden overlast, vertelt D66-raadslid Daniël Scheper. ,,Voor hen is dit evenmin ideaal.’’ De kerk ligt namelijk midden in de wijk Rustenburg en in de loop van de levendige winkelstraat. De toenemende verloedering en overlast voor omwonenden en ondernemers is wat hem betreft onacceptabel.

D66 wil daarom dat de gemeente strenger gaat optreden tegen de overlastgevers. Scheper wil van de gemeente weten of het klopt dat de eigenaar weigert het terrein rondom de kerk te onderhouden. Ook wil hij opheldering over de eerder aangekondigde plannen voor de kerk.

,,We zien ook steeds meer beroepsbedelaars in de buurt. Die worden verdreven uit de binnenstad en komen hierheen, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Mensen willen hier rustig kunnen winkelen.’’

Onduidelijkheid over toekomst van kerk
Rond de Theresiakerk is in de afgelopen jaren veel te doen geweest. De kerk staat al langere tijd leeg, en zou aanvankelijk worden gesloopt voor de bouw van een grote supermarkt. Maar bewoners staken daar een jaar geleden, met behulp van de voltallige gemeenteraad, definitief een stokje voor. De projectontwikkelaar zou nu naar verluidt plannen hebben voor een supermarkt in de kerk, maar het is dus onduidelijk hoe het daarmee staat.

Eerder dit jaar werden in de pastoriewoning bijna 50 arbeidsmigranten ontdekt, die daar onder erbarmelijke omstandigheden waren gehuisvest.