Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 25 november 2020

Openbare hoorzitting vóór benoeming bestuurders

Om de kloof tussen de gemeenteraad, de stad en het stadsbestuur te verkleinen moeten er openbare hoorzittingen komen waarin kandidaat bestuurders bevraagd kunnen worden door gemeenteraadsleden. Op die manier leren de raadsleden, de inwoners van Den Haag nieuwe wethouders kennen vóór hun benoeming. D66, Hart voor Den Haag/Groep de Mos en Partij voor de Dieren dienen woensdag een motie in die dit mogelijk maakt.

Meer en beter informeren gemeenteraad
Tijdens een openbare hoorzitting kunnen raadsleden vragen stellen aan kandidaat wethouders. Zo leren stad en raad haar wethouders kennen vóór hun benoeming in plaats van erna. “Als raad moeten we weten waar we over stemmen, niet alleen als het over inhoud maar ook als het over mensen gaat”, stelt Van der Werf. “Het is goed om een beter beeld te krijgen voor je voor een benoeming van een bestuurder stemt, bijvoorbeeld hoe diegene zijn of haar portefeuille wil invullen. Dat zorgt voor vertrouwen en maakt de beoogde wethouder meteen bekend bij het publiek.”

Openbaar kennismaken met de burgemeester
“Hoe meer transparantie en inspraak voor de Hagenaars en Hagenezen, des te beter”, zegt Ralf Sluijs (Hart voor Den Haag). “Wij zijn voor de gekozen burgemeester maar dat kan alleen de landelijke politiek regelen. Op lokaal niveau is dit in ieder geval een stap in de goede richting”. In Amsterdam, Schiedam en in het Europees Parlement zijn dergelijke hoorzittingen al een succes. De motie van de drie partijen roept op om -naast de hoorzittingen voor wethouders- ook openbare kennismakingsgesprekken te organiseren voor toekomstige burgemeesters en voor belangrijke benoemingen door het college. Op deze manier willen de partijen politiek en bestuur toegankelijker maken voor alle Hagenaars. “Rond benoemingen van personen wordt vaak een rookgordijn opgetrokken”, zegt Robert Barker (Partij voor de Dieren). “Met openbare gesprekken worden deze benoemingen voor raadsleden en de inwoners van Den Haag een stuk transparanter.”