Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 4 december 2020

Den Haag omarmt Spinoza als icoon

Baruch Spinoza, een van de meest invloedrijke denkers en filosofen, wordt vanaf nu meer in de spotlights gezet in Den Haag. Dat schrijft het Haagse college aan de gemeenteraad. „De naam Spinoza moet worden verankerd in de stad. Dit past ook bij het Haagse imago van internationale stad”, zegt wethouder Saskia Bruines in de Telegraaf.

Spinoza woonde 350 jaar geleden in Den Haag en schreef zijn belangrijkste werk Ethica in de hofstad. Het Spinozahuis is gevestigd aan de Paviljoensgracht waar ook een beeld van hem staat. Zijn graf ligt iets verderop, achter de Nieuwe Kerk. Toch wordt er te weinig ruchtbaarheid gegeven aan dit Haagse icoon, stelde D66 eerder. Raadslid Birgül Özmen diende daarom eerder de motie in om Spinoza meer op de kaart te zetten voor toeristen. De motie werd aangenomen door de gemeenteraad, waarop het college ermee aan de slag ging.

Goede basis om uit te bouwen
„Er is op dit moment een bescheiden en wat gefragmenteerd aanbod rond Spinoza, wat een goede basis biedt om verder uit te bouwen”, stelt Bruines. „Het aanbod moet worden versterkt door Stichting Spinoza Den Haag vooruit te helpen met een eenmalige subsidie van 10.000 euro. Ik kan me ook goed voorstellen dat het goed is om een zaal of gebouw naar hem te vernoemen. Spinoza staat echt ergens voor, zoals de vrijheid van meningsuiting en het openstaan voor andermans mening. Heel mooi dat een stichting zich hiervoor gaat inzetten. De gemeente is ook altijd welwillend om mee te denken en natuurlijk kunnen er voor afzonderlijke activiteiten subsidies worden aangevraagd.” Ook wordt er via allerlei gemeentelijke kanalen, zoals denhaag.com, aandacht besteed aan Spinoza.

Stichting Spinoza
De net opgerichte Stichting Spinoza Den Haag gaat de kar trekken om de denker en filosoof meer te promoten. „Den Haag is de enige stad met drie Rijksmonumenten van Spinoza”, zegt secretaris Hanneke Besseling, die erg content is met het startkapitaal van de gemeente. „Spinoza is te onderbelicht, terwijl zijn werken wereldwijd nog altijd gelezen worden. Ieder jaar gaan we een Spinoza Oktobermaand organiseren met culturele- en educatieve activiteiten. Daarin zoeken wij ook de samenwerking op met erfgoedpartners”, besluit Besseling. Ook onderzoekt de stichting het meer openstellen van het Spinozahuis in de toekomst.

Initiatief D66
Birgül Özmen en raadslid Marieke van Doorn van D66 zijn ’blij dat Spinoza echt wordt omarmd als een icoon van onze internationale stad van vrede en recht’. „We hebben in onze stad al de Stichting Spinoza Den Haag en het Spinozahuis, maar we kunnen nog veel meer met Spinoza’s erfgoed in Den Haag. Het is goed om te zien dat de gemeente het initiatief van D66 oppikt en ermee aan de slag gaat”, aldus Van Doorn en Özmen.