Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 7 januari 2021

Haagse horeca en politiek werken samen aan de toekomst

De Haagse horeca is hard geraakt door de maatregelen om de coronapandemie in te dammen. Om de restaurants, cafés en kroegen van de Hofstad de winter door te helpen komen de Haagse VVD, D66 en CDA samen met Haagse horecabedrijven met een lijst vol plannen.

Lijst met plannen
Het is maanden sinds de horeca voor het laatste open was en veelhorecaondernemingen vrezen kopje onder te gaan door het gebrek aan omzet. Daarom komen de Haagse fracties van VVD, D66 en CDA samen met de eigenaar van Eetcafé Lokaal Duinoord en “Wij zijn Haagse Horeca”met plannen om de Haagse horeca te hulp te komen. De plannen zijn doorgegeven aan het stadsbestuur met de vraag welke plannen kunnen worden uitgevoerd. Het gaat om onder andere het kwijtschelden van de gemeentelijke belastingen en het toegankelijker maken van de gemeente voor horeca-ondernemers.

Flexibeler met vergunningen
Judith Oudshoorn (VVD): “Horeca-ondernemers zijn de afgelopen maanden met zulke creatieve ideeën gekomen om toch nog iets van omzet te creëren. Voor deze plannen is soms alleen een kleine wijziging in de vergunning nodig. Hierbij kun je denken aan een discotheek die tijdelijk aan de slag wil als restaurant, zoals de Westwood. Dit vraagt snel handelen van de gemeente om kosteloos die vergunning mogelijk te maken”.

Borrel lokaal
Ook willen de plannenmakers nadenken over de toekomst. Zo willen ze het tijdelijk verruimde terrassenbeleid ook in 2021 volhouden. “Zo willen we voorkomen dat mensen binnen dicht op elkaar voetbal zitten te kijken, terwijl buiten zitten veel veiliger kan. We moeten de horeca echt perspectief kunnen bieden nu”, zegt Kavish Partiman (CDA). Daarnaast willen ze dat de gemeente in 2021 ook borrels, recepties en afscheidscadeaus lokaal gaat inkopen.

Betere toekomst
Om ervoor te zorgen dat stadsbestuur en bedrijven in 2021 beter samenwerken willen de plannenmakers een speciale werkgroep oprichten. Hierin kunnen horecaondernemers en afgevaardigden van de gemeente samen toekomstige ideeën uitwerken en nieuwe problemen snel samen oplossen. Daniel Scheper (D66): “Door beter samen te werken kunnen we niet alleen sneller problemen oplossen, maar problemen voorkomen. Zo zorgen we voor een betere toekomst voor onze favoriete Haagse restaurants, cafés en kroegen”.