Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 15 februari 2021

Meer welzijnswerkers, minder dure bureaucratie

Den Haag kampt met een groot tekort aan welzijnswerkers, -activiteiten en -locaties. D66 wil daarom dat de stad de welzijnsuitgaven slimmer gaat verdelen en inefficiënte organisaties met dure directies laat vallen. “Geen bedrijfswagens en duur management, maar geld voor jongerenwerkers op straat” stelt D66’er Marieke van Doorn.

Welzijnswerk doe je op straat, niet in vergaderingen
Het gebrek aan welzijnswerkers is funest voor de stad. Er gaan bakken met geld naar de interne bureaucratie, terwijl plekken als het Heeswijkplein er hard op achteruit gaan. Grote welzijnsorganisaties zijn niet efficiënter gebleken. “Welzijnswerk doe je niet binnen tijdens vergaderingen”, stelt collega-raadslid Fonda Sahla. “Echt welzijnswerk doe je op straat, met jongeren en jongerenwerkers”.

Slimmer en effectiever
D66 wil daarom dat de gemeente slimmer en effectiever te werk gaat, en niet bang moet zijn om heilige huisjes omver te werpen. “Haagse wijken schreeuwen om welzijn, een frisse wind door Welzijnsland is hard nodig”, stelt Van Doorn. De gemeente moet scherper toezien op resultaat. Aanbesteden kan daarbij helpen. “Welzijn is van groot belang voor onze stad, want welzijnswerkers die dicht bij de bewoners staan kunnen eerder problemen ontdekken en aanpakken. Het is hoog tijd dat het college welzijnsorganisaties uitdaagt om minder geld in de eigen organisatie te steken en meer in het werk op straat. Minder directie, meer welzijn!”