Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 20 april 2021

D66: zorgen om gitzwarte lucht boven Haagse financiën

De algemene reserves raken op, de gemeente krijgt te weinig geld voor de zorgtaken en het Rijk dreigt de gemeente nog verder te korten via het gemeentefonds. Dat blijkt uit de jaarrekening van 2020. “Het lijkt alsof we veel geld overhouden, maar corona zorgt voor een vertekend beeld. De zorgen voor de toekomst zijn gigantisch,” zeggen fractievoorzitter Groenewold en financieel woordvoerder Scheper. “De belangrijkste financiële missie van 2020 was om Den Haag door de crisis helpen. Dat is nog steeds de grootste opgave voor nu en dat zal uitgangspunt nummer 1 blijven.

Gitzwarte lucht boven gemeentefinanciën
“Als ik zou zeggen dat er donkere wolken boven de gemeentefinanciën hangen, zou dat een understatement zijn,” begint D66-raadslid Daniël Scheper. “De reserve is schrikbarend laag en we dreigen tientallen miljoenen minder geld van het Rijk te krijgen”. Scheper: “Hopelijk kan VVD-wethouder Mulder zijn oud-fractiegenoten in de Tweede Kamer ervan overtuigen dit te voorkomen”. D66 heeft in het landelijke verkiezingsprogramma namelijk wél voldoende geld begroot, bij de VVD bleef dat bedrag flink achter. Scheper heeft in de raad al meerdere malen de noodklok geluid over de gebrekkige financiële steun vanuit het Rijk. Het raadslid vreest dat de belastingen voor de inwoners van Den Haag flink omhoog moeten als het Rijk niet over de brug komt.

Den Haag door de crisis helpen
“Om de coronacrisis te lijf te gaan, waren in 2020 de nodige financiële stuurmanskunsten noodzakelijk”, zegt fractievoorzitter Dennis Groenewold. De steun van het Rijk was hier van groot belang. Dat het verslag een positief beeld schetst is misleidend, aangezien veel uitgaven door de pandemie naar 2021 zijn doorgeschoven. Tegelijkertijd kregen veel Haagse instellingen, bedrijven en inwoners financiële steun van de gemeente en het Rijk om het jaar door te komen. “Denk aan de Haagse ondernemers die niet open mochten of de Haagse musea en theaters die dicht bleven. Dat is niet niets. Maar het is goed dat we hulp hebben geboden en blijven bieden, want zonder hen is Den Haag zichzelf niet”, zegt Groenewold. “We helpen Den Haag deze crisis door, maar we moeten niet onze ogen sluiten voor het zware financiële weer dat op ons afkomt”.