Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 16 juni 2021

D66: leg de geluidsflitspaal op de formatietafel

Bijna alle Hagenaren en Hagenezen lijden er in de zomermaanden onder; de herrie die wordt veroorzaakt door herriemotoren en racende auto’s. D66 wil het herrieverkeer een halt toeroepen en wil daarom dat de gemeente aan de formatietafel gaat lobbyen om meer te doen tegen geluidsoverlast.

Oplossingen lopen spaak
“Zand of veen. Stadhouderslaan of Vaillantlaan. Iedereen in Den Haag heeft er last van. Iedere zomer is het weer een herrie”, stelt D66-raadslid Marieke van Doorn. “Het houdt bewoners wakker, het leidt andere weggebruikers af en het is onveilig”. De Haagse politica is al langer bezig om raceverkeer, herriehufters en motormacho’s aan te pakken, maar vaak loopt de oplossing spaak bij de landelijke overheid. “Neem geluidfliters. Dankzij deze flitspalen krijgen wegmisbruikers die met veel lawaai door de straat denderen een flinke bekeuring. Maar dan moet de landelijke overheid het eerst goedkeuren, certificeren en opnemen in de wegenverkeerswet”.

Geluidsnorm tegen kabaaluitlaten
Hetzelfde geldt voor het aanpakken van geluidspieken. “De overheid kijkt meestal naar het gemiddelde geluid van verkeer, maar het meest storende zijn de plotselinge geluidspieken van bijvoorbeeld auto’s met sportuitlaten die ontworpen zijn om juist extra herrie te maken”. Als het Rijk een geluidsnorm voor auto’s en motoren zou vaststellen zou dat een grote overwinning zijn tegen deze kabaaluitlaten. Van Doorn: “Dan kunnen de Hagenaars die bij een stoplicht wonen ook eens rustig slapen”.

Oorverdovende oproep
Daarom wil Van Doorn dat de gemeente gaat lobbyen aan de formatietafel. “Als de regering de flitspaal het groene licht geeft en een geluidsnorm stelt is dat een grote stap in de strijd voor een leefbaarder Den Haag. We moeten die kans niet voorbij laten gaan.” De motie die Van Doorn hierover indiende kreeg steun vanuit de rest van de raad. Ze stelt voor dat Den Haag ook samen optrekt met anderen gemeenten. “Onze oproep moet net zo oorverdovend zijn als de herriemotors zelf”, zegt het raadslid. “Laat Den Haag niet in de herrie zitten!”